More
  KreuLetërsiBibliotekë"Zemërimi i botës", poezi nga Sali Bashota

  “Zemërimi i botës”, poezi nga Sali Bashota

  KUR E KAPËRCEJMË FRIKËN

  Vetëm në shpirt frymon besimi
  Thonë të gjithë ata që besojnë
  Shenjat e prekjes me dorëza të bardha
  Ngulfasin vetminë në hyrje të heshtjes
  Vetëm në shpirt frymon dashuria
  Përtej asaj çka mund të ndodhë
  S’di askush pos e panjohura
  Që rrethon zjarrminë e kokave
  Të mos plasin nga monotonia e jetës
  Kur e kapërcejmë frikën
  Ashtu të këputur nga inati i errësirës
  Vetëm në shpirt frymon lumturia
  Pajtohemi të gjithë si engjëj të bukur
  Vetëm në shpirt frymon besimi

  ZEMËRIMI I BOTËS

  Lufta e Parë Botërore
  Përshiu gati tërë botën
  Njerëzimi u zemërua me vetveten
  Dhe humbi milona njerëz
  Me luftëra të çmendura për sundim
  Me vrasjen e shpirtrave të pafajshëm
  Çuditërisht nuk u mësua me vdekjen
  Pastaj erdhi Lufta e Dytë Botërore
  Prapë lufta e njeriut kundër njeriut
  Asgjë nuk u harrua as frika
  Në mileniumin e ri
  U bë shkatërrimi i kullave binjake
  Prapë nga dorë e ligë e njeriut
  Bota e shkundë tmerrin e vet
  Në kontinentin e saj më të fuqishëm
  Befas erdhi virusi me emrin e vet
  Vetëm nga njëra gjymtyrë e njeriut
  Njerëzimin e zuri gjumi nga e padukshmja
  Befas erdhi e panjohura e zezë
  Që mund të zhduket vetëm me të bardhën
  Kur të gjithë ikim nga njëri-tjetri vetëm dy metra
  Përjashtohen vetëm njerëzit e Hipokratit
  Që jetën e mësojnë të mos vdesë
  Duke shpëtuar shpirtra të pafajshëm
  Me optimizmin e dashurisë

  VDEKJA ME EMËR TJETËR

  Kjo vdekje ka emrin koronavirus
  Tashmë bota e di ç’është zemërimi
  Mbajeni mend zgjatjen e dorës
  Edhe pa thënë asnjëherë tungjatjeta
  Pa prekur buzën me buzë
  Pak muzikë për botën e gjallë
  Për shembull “Dasma e Figaros” e Mozartit
  Mund të jetë zgjedhja e çastit
  Pa i çmendur fluturat në dhomë
  Kjo vdekje ka emrin koronavirus
  Do t’ia nis një letër Çarl Bukovskit
  Ta pyes për poezinë e tij “Jeta e Borodinit”
  Por edhe për farmacistin Borodin
  Për një fjalë si vjen shpëtimi
  Me u çmendë më pak muzikë Mozarti
  Deri në fund të dhimbjes
  Në tokën e thatë pa asnjë pikë shi

  LETËR MOTRËS NË VINCENZO TË ITALISË

  Afërditë
  Mbylle derën me çelës

  Mos të hyjë e panjohura
  Frika ka një emër krejt të thjeshtë
  Atje dhimbja

  Është më e madhja në tërë botën
  Nuk po i del askush para

  As vendi që i prin krejt njerëzimit
  Afërditë
  Mos i prekë as lulet në ballkon
  Prandaj gjethet e tyre

  Mund ta kenë mallëngjimin e papërmbajtur
  Edhe ofshama e mëngjesit

  Mund të ngjajë me trishtimin
  Mos i prekë me gishtërinj

  As sendet që s’marrin frymë

  Të lutem mos i prekë
  As lotët në fytyrë

  Mos i fshijë me bërrylat e asnjërës dorë
  Askush nuk iu beson më

  Gjymtyrëve të trupit
  Afërditë
  Provo ta shtrydhësh dhimbjen

  Deri në fund të mallit
  Pa ia këputur njëherë

  Të gjitha shkronjat durimit
  Në Milano të gjithë i duan shpezët shtegtarë
  Më së shumti zogjtë që sjellin pranverën
  Me pati thënë Basri Çapriqi

  Një ditë vere me shi në Ulqin
  Mos i tremb pëllumbat e bardhë

  Në oborrin e rrethuar

  Me drunjtë e gdhendur  plot mall
  Një kothere bukë

  Për shpirtin e tyre lëre në dritare
  Nëse trokasin në xhamin e avulluar
  Afërditë
  Shpirtin mos e ngujo

  Se vetmia është si parajsa
  Të gjallët mbase shohin

  Vetëm ëndrra të bukura

  Mbylle derën me çelës

  Mos të hyjë e panjohura

  Afërditë

  FRIKA E NJERIUT NGA NJERIU

  Çdo ditë si zakonisht
  Simbolika e buzëqeshjes fshehet
  Me mbulimin e gjymtyrëve të fytyrës
  Me marrë frymë deri në fund të dhimbjes
  Mos me pa avullin e shpirtit
  Kah ngjitet lart në qiell
  Me i fshehë fjalët e harruara
  Derisa të  ikë frika e palindur
  Që vjen nga njeriu për njeriun
  Çdo ditë si zakonisht
  E lagim amshimin e luleve
  Në ballkonin e frikësuar
  Me pa nostalgjinë e ecjes
  Duke gdhendur mërzinë
  Nëpër rrugët bosh
  Çdo ditë si zakonisht
  Frika vjen nga njeriu për njeriun
  Për të shpëtuar nga njeriu
  Vetëm të çmendurit i besojnë Hobsit
  Se njeriu për njeriun dikur ishte ujk

  DITA BOTËRORE E POEZISË NË VITIN 2020

  Sot poetët festojnë dashurinë e tyre
  Në vetminë e realitetit të botës
  Ëndrra e parë si zbutja e melankolisë
  Pastaj vizatimi i dashurisë në secilën zemër
  Vetëm me ngjyra të bardha
  Asnjëri s’është në amfiteatrin e ndjesive të bukura
  Sot poetët nuk festojnë ditën e poezisë
  Aty ku zgjohen duartrokitjet e ëndrrave
  Bota përkundet me përjetimin e dhimbjes
  Njerëzit vdesin nga e panjohura
  Sot poetët nuk festojnë ditën e frymëzimit
  Merren vesh vetëm për dashurinë
  Që ta ruajnë në shpirtrat e tyre
  Për veten dhe për të tjerët

  AFATI I FRIKËS

  Ndoshta vetëm për disa ditë
  Mund të shtyhet afati i frikës
  Derisa të ngjallet optimizmi
  Në shpirtrat tanë
  Dhimbjet s’duhet të pëlcasin
  Kur i vjen radha lotëve
  Me ikë nga fytyrat e mërzitura
  Në këtë kohë pandemie
  Ndoshta vetëm për disa ditë
  Mund të shtyhet afati i frikës
  Derisa të zgjohet dashuria e vërtetë
  Në besimin e njerëzve
  Kur duart duan të çmallen me prekjen
  Mbi trupat e ndaluar
  Të çmallen edhe me gjysmën e përqafimit
  Sa herë botën e mbulon dhimbja
  Ndoshta vetëm për disa ditë
  Mund të shtyhet afati i frikës
  Me orën e saktë të durimit
  Frymë kush merr më së shumti
  Në të dy krahët e ëndrrave
  Kur hapen shtigjet e fatit
  Uji përdoret vetëm si ilaç i etjes
  Ndoshta vetëm për disa ditë
  Mund të shtyhet afati i frikës
  Aty ku do të zgjohet përgjithmonë buzëqeshja
  Në qiellin pa asnjë re të zezë

  RREGULLAT E VETMISË

  S’është dashur të mërziten ëndrrat

  Ashtu siç thonë poetët
  Pse jeta ka kaq shumë dhimbje
  Kur vjen e diela tjetër e ngujimit
  Me plasë ecja në karantinën e vet

  S’është dashur të mërziten as përqafimet
  Ashtu siç thonë poetët
  Me pa si vjen pa paralajmërim dashuria
  Me çelësin e pritjes së shkrumbuar

  Vetëm deri tek dera aman
  Kur çmendet edhe zjarri i buzëve
  Pa kafenë e mëngjesit në “Symphony”

  Pa ia shtrënguar dorën miqve të dashur
  Pa ndërruar as një fjalë për poezinë
  Në mbrëmjet e vona në “Amaro”
  S’është dashur të mërziten as zogjtë

  Pse qielli hatërohet me heshtjen e vet
  Si toka me mungesën e hapave të rëndomtë
  S’është dashur të mërzitet
  As qetësia e dëshpërimit të shpirtrave
  Ashtu siç thonë poetët
  Së paku për rregullat e sakta të vetmisë

  NJË ORË E GJYSMË LIRI

  Shteti ynë i dashur
  I respekton të drejtat e njeriut
  Në çdo njëzet e katër orë
  Liri falas një orë e gjysmë
  Me u shastisë duke shëtitur vetminë
  Kur rendi përcaktohet shumë saktë
  Nga numri i parafundit i letërnjoftimit
  Asnjë sekondë më tepër
  Në çdo të tretën ditë
  Ndërron orari i lirisë
  Me dekret për të panjohuren
  Që mund të na gjejë kudo
  Edhe në ëndrra të bukura
  Edhe pa ia ofruar dorën askujt
  Vetëm për ta kënaqur mallin e syve
  Në çdo njëzet e katër orë
  Liri falas një orë e gjysmë
  Mjafton sa për ta qetësuar frikën

  Mjafton sa për t’i shëtitur shpirtrat
  Nëpër trotuaret e qytetit bosh
  Derisa prapë t’i vijë rendi secilit

  Për t’u bërë i lumtur me vetveten
  Si njerëz të shndërruar në numra

  Në çdo njëzet e katër orë

  DITARI POETIK I KARANTINËS

  Në ditën e parë
  I bëra lutje shpirtit
  I preka të gjitha sendet kudo në dhomë

  Me zemërimin e pafund                          
  Duke shtrydhë ndjenjat e ndezura

  Derisa u zgjuan instiktet e frikës

  Askush s’dinte se çka po ndodhë
  Kur thanë po vjen kurora e virusit të ri

  Që mund ta përmbysë tërë botën
  Në ditën e dytë
  E pikturova vetminë me ngjyra të bardha

  Por e zeza më rrinte para sysh
  Me disa nuanca shqetësimi në hapësirën e ngrirë
  Në atë çast nëna lëshoi vetëm një ofshamë
  Gruaja provoi ta shpjegojë gjenezën e durimit
  Derisa Rozafa tremb frikën e mbërthyer në shpirtrat tanë
  Pak më vonë Rea filloi ta mbledhë shkrumbin e fëmijërisë

  Në albumin e fotografive të pasluftës
  Para se të thahej buzëqeshja memece e familjes
  Në ditën e tretë
  I shtrëngova parafytyrimet deri në fund të imagjinatës
  Me ajrin e ngrohtë të dhomës
  Pastaj erdhën lajmet e këqija të mbrëmjes
  Kur bota filloi numërimin e të vdekurve
  Në ditën e katërt
  I bëra dymijë e njëzet hapa nëpër dhomë
  Duke numëruar secilën sekondë të frymëmarrjes
  Derisa filluan të protestonin nyjat e këmbëve
  Në provën e parë të udhëtimit brenda katër mureve

  Si në tokën e ftohtë të ëndrrave
  Në ditën e pestë
  Nuk u pajtova me vetminë time të tepërt
  As me vrullin e paqartësisë së mendimeve
  Diçka që ngjante me monotoninë e pashpjegueshme
  Në ditën e gjashtë
  Gati sa nuk u çmenda nga heshtja
  Duke bërë radhitjen e parë të frymëzimeve në kompjuter
  Testatura kishte më shumë dhimbje

  Sesa trokitja e gishtërinjve të mi
  Në ditën e shtatë
  Pothuajse tërë ditën nuk i hapa sytë

  Nga një gjumë i rëndë
  Sikur përmbysej çdo gjë nga frika
  Në ditën e tetë
  Seç m’u ngulit në mendje vizioni utopist
  Për fortifikimin e gjymtyrëve të trupit
  Kur durimi humbi arsyen e vet
  Se më s’do të preket asgjë me dorë
  Përveç sapunit vajdafine

  Dhe ujit të ftohtë nga liqeni i Batllavës
  Duke braktisur edhe shikimin në pasqyrë
  Në ditën e nëntë
  E mata gjatësinë e mërzisë së papërmbajtur
  Në të djathtë

  Dremiste vullneti i ndjenjave të përflakura
  Në të majtë

  Protestonte zemërimi i heshtjes
  Në ditën e dhjetë
  Prapë erdhi frika e çuditshme
  Pas pak më ra ndërmend dykuptimësia e shpëtimit
  Edhe pse parandjenjat s’më dhanë asnjë përgjigje
  As pjatat e bardha të shtruara mbi tryezë
  Kur thanë u ndalua grumbullimi i njerëzve
  Përnjëherë iku gjysma e shpresës
  Në ditën e njëmbëdhjetë
  Më kapën dallgët e përmallimit
  Prandaj depresionin e mbylla në vitrinën e ëndrrave
  E hapa dritaren me pa qytetin si hesht
  Kur përballej me mallëngjimin e vet
  Pa njerëz pa automjete pa zhurmë
  Në ditën e dymbëdhjetë
  Shpërthyen prapë ndjenjat e shpirtit
  Me mësue çka është karantina një herë në jetë
  Duke iu përmbajtur gjithmonë rregullave e vetmisë
  Në ditën e trembëdhjetë
  Në orën pesë të mëngjesit
  Mendova për fundin e botës
  A do të shndërrohet kjo botë vetëm në uji
  A do të shndërrohet kjo botë vetëm në zjarr
  Apo ekzistuaka bota tjetër më e sigurt
  Në ditën e katërmbëdhjetë
  Jeta m’u duk shumë e bukur
  Iu shkrova miqve të mi të dashur
  Së shpejti gjërat e shtrenjta

  Do t’i prekim me duar
  Prandaj s’do ta mbyllim më as gojën
  Për fjalët që i duam më së shumti
  Siç është jeta
  Siç është lumturia
  Siç është dashuria
  Kur i hapa sytë me pa trazimin e botës
  Të gjithë u gëzuan me optimizmin tim
  Në ditën e pesëmbëdhjetë
  Askujt nuk i premtova më

  Se çka do të ndodhë nesër
  Beteja me vetminë përjetonte

  Mosdurimin tjetër të radhës
  Nganjëherë më dukej se po vjen fundi
  Në ditën e gjashtëmbëdhjetë
  Albulena më pyeti

  Kur na vjen dita më e lumtur
  I thashë të lumtur janë vetëm zogjtë e qiellit
  Dhe fluturat e të gjitha ngjyrave
  Në ditën e shtatëmbëdhjetë
  Besiana më pyeti

  Kush shkruan më së miri poezi tmerri
  Nuk kisha përgjigje të saktë
  Sepse tmerri shëtiste tërë rruzullin tokësor
  Në ditën e tetëmbëdhjetë
  Doruntina më telefonoi
  Pa më pyetur për asgjë

  As për të vërtetën
  Në ditën e nëntëmbëdhjetë
  Etleva më tha

  Me gjysmëfjale në fyt
  Ku iku optimizmi ynë
  Në ditën e njëzet
  E kujtova me dhimbje

  Datën e dëbimit tim nga Kosova
  Pikërisht qe 31 mars 1999
  Atë ditë tmerri kur festonin barbarët
  Të gjitha m’u kujtuan

  Si në librin tim “Dalje nga trishtimi”
  Prapë u ringjall malli për dorëshkrimet

  Dhe për librat e djegura
  Bashkë me dhimbjen e pafund
  Të tretur në botën e ëndrrave

  Në ditën njëzet e një
  E pashë hënën e plotë

  Si shkëlqente mbi natën e vet
  Pastaj fshehur në labirintet e shqetësimit
  Lexova me zë të lartë “Murtajën” e Kamysë
  Vetëm të besoja prapë

  Çka qe dikur murtaja
  Sytë më lotonin

  Dhe kërkonin durim prej meje
  Kur drita e hënës

  Befas hyri në dhomë
  Gjysma e frymës m’u ndal
  Në ditën njëzet e dy
  Bora e pranverës

  Shkundi lumturinë e vet

  Mbi dhimbjen njerëzore
  Edhe pse qe dita e gënjeshtrave
  Pemët protestuan për bardhësinë e padashur
  Askush më s’i besoi stinës më të bukur të vitit
  Në ditën njëzet e tre
  Mendova për humanizmin kudo në botë
  Si pati humb dikur

  Kjo fjalë e shenjtë e njerëzimit
  Miliona poezi do të shkruhen për jetën
  Miliona poezi do të shkruhen për humanizmin
  Miliona poezi do të shkruhen për vdekjen
  Në ditën njëzet e katër
  Më mori malli për restaurantin “Symphony”
  Kur çdo të shtunë pinim kafe me miqtë e mi
  Lakmova ngrohtësinë e imagjinuar

  Dhe u hatërova me vetminë time të padrejtë
  Ndërsa dridhjen delikate të përfytyrimit
  Desha ta zgjedhë me një qetësi absolute për vetveten
  Pikëllimin e mbuluan fletët e zeza të dhimbjes
  Dhe tërë bota derdhi lot
  Në ditën njëzet e pesë
  Ishte e diela e parë e prillit
  Edhe lulet i kishte mbuluar bora e Prishtinës
  M’u kujtua dashuria e parë
  Dhe gjuajtja me topa bore
  Disi më kaploi nostalgjia e kujtimeve
  Kur atëbotë askënd nuk e doja më shumë se dashurinë
  Në ditën njëzet e gjashtë
  Ndjenjat u bën shumë të çuditshme
  Duke u përshtatur me ritmin e jetës
  Të paktën asnjë mendim nuk e mbaja në mendje
  Kur hija e derës zmadhohej nëpër mure të bardha
  Me ujin e freskët e spërkata dyshimin tim
  Pa e rehatuar imagjinatën e përjetimit
  Në ditën njëzet e shtatë
  I qërova të gjitha mollët e verdha
  Duke ua shtrydhin lëngun e thartë
  Disi krijova vetëbesimin e tepërt
  Për të rrëfyer për agoninë e kësaj bote
  Nuk më mjaftoj as “Njëqind vjet vetmi” e Markesit
  As koleksioni i fotografive të familjes varur në mure
  Në ditën njëzet e tetë
  Çuditërisht humba përsëri në mendime
  Nuk pata vetëbesim ta ndryshoja dhimbjen
  As realitetin e gdhendur në secilën pamje
  Të përgjumura mbeten të gjitha buzëqeshjet
  Si dhe paralajmërimi për çastin e humbur
  Në ditën njëzet e nëntë
  Asnjë lloj nostalgjie nuk kisha më për vetminë time
  Edhe pse kureshtja për gjërat e dobishme

  Merrte trajtën e dëshpërimit
  Me të njëjtën indiferencë si iluzionet e humbura
  Në ditën e tridhjetë
  Më mori malli për dashurinë e njeriut ndaj njeriut
  Dola në ballkon dhe i ujita lulet e bardha
  Dheu më shpejt e përpinte ujin sesa unë ofshamën
  Derisa prapë sytë u trishtuan me peizazhin e vetmisë
  Ishte një ditë jo e rëndomtë për shpirtin

  Prishtinë, 13 mars 2020 -13 prill 2020

  (Marrë libri “Pëshpëritja e agonisë”, PEN Qendra e Kosovës, Prishtinë, 2020)

  NJË KOMENT

  1. Sali Bashota, respekt e nderim për vargun tënd shumë të afërt e ndjellamirë. M’u duk se e kaluam karantinën bashkë. Janë ndër vargjet më të bukura që kam lexuar…E paç të mbarë edhe më tej penën, dorën, zemrën!

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË