More
  KreuLetërsiBibliotekëVisar Zhiti: Gabriela Mujaj është Martin Camaj me fustan

  Visar Zhiti: Gabriela Mujaj është Martin Camaj me fustan

  Ajo thotë për vete se: ka(m) lindur në Malësi të Madhe, bano(j)n në Vjenë, Austri, ku puno(j)n dhe studio(j)n, (jam)është diplomuar në degën Infermieri të Përgjithshme dhe Mastër Shkëncor, (jam)është botuar në disa antologji, pasionet (e mia) e saja të mëdha janë Arti, Letërsia dhe Psikologjia, shkrua(j)n prozë dhe poezi në gjuhën gegnishte.

  Gegërishtja, njëri nga dy dialektet e gjuhës shqipe, është pasuri e mrekullueshme e saj, kaq bukur kumbuese, që kulmon plot dritë në poezi, me klasikët tanë panteonikë, e rigjallëruar nga më te rinjtë. Europa dhe bota e kulturuar dialektet i mbron me ligj. Gjuha mbron vetveten me poezi.

  Poetje e re Gabriela Mujaj ka kultin e të folurit amë, aty është dhe poezia e saj, prandaj dhe gjuha i shkon natyrshëm të thotë “në gjuhën gegnishte”.

  Poezia e saj ndjehet ashtu siç ndjen dhe vetë poetja. Është në fillimet e saj të bukura, deri më tani është shfaqur në ndonjë antologji, siç e thotë dhe vetë, ka lexuar në takime poetike në Shqipëri dhe në vende të tjera, por më së shumti e kemi parë në rrjetet sociale, në murin e fb të saj, duke tërhequr vëmendjen, po kështu dhe unë e lexoj me ëndje.
  Ka një sinqeritet të thellë si prej shpelle, por dhe dhome studentore dhe mbërrin një gjendje të epërme, që ia jep peizazhi malor i vendlindjes, me atë rrjedhën rrëmbyese të Drinit si të vargjeve dhe me dritnajën vjeneze mbi Danub, nga që Gabriela tani jeton dhe studion në Austri.

  Poeti gjithmonë duhet të jetë si në fillimet veta, ia uroj ta mbajë këtë mahnitje dhe tronditje të dhembshur ndaj botës përballë, pjesë e së cilës guxon të jetë duke krijuar vetë një botë të saj.

  Po sjell diçka nga poezia e Gabriela Mujaj në ExLibris, pa e ditur ajo, si befasi jo vetëm për poeten, por dhe për lexuesin. Duket që Gabriela ka si ikonë poetin Martin Camaj, e ka nga anët e gjuhës së saj, teksa të dy në kohë të ndryshme kanë zbritur nga malet dhe mallet në metropolet gjermanike, aq sa më pëlqen të them diçka që njihet si thënie, por për herë të parë i drejtohet asaj: Gabriela Mujaj është Martin Camaj me fustan.

  Poezia zgjedh vetë si të vishet…
  Zoti krijoi në mue
  nji vajzë me të gjitha kto.


  KA MOT QI S’JEM PA

  Ka mot qi s’jem pa
  Plot trimijë
  E shtatëqind vjet!

  Asht krijue bot’ e re.
  Gratë veshin pantallona,
  Ka burra qi veshin funde,
  Fëmijët mësojnë turra vrap,
  Pleqtë marrohen shpejt,
  Koha e letrave ka ik,
  E trenat janë modern,
  Nuk m’frymzojnë me shkrue.

  U ba mot qi s’jem pa,
  Plot tri mijë e shtatëqind vjet 
  shkuen!
  Ç›ka s›ka ndodh qysh at›herë,
  Por asgja e re,
  Pa marak.

  Kanë lind shumë fe,
  Parti,
  Lidera,
  Shejten,
  Moda,
  Por veç dashnia jet’ e njajtë.
  E dhimshme deri n’bukuni,
  E bukur deri n’dhimt’.

  Homeri ka shkrue “Iliadën”,
  Asht shkrue “Shkrimi Shenjtë”,
  Agustini “Rrëfimet”,
  Dante ka shkrue 
  “T’Hyjnores Komedi”,
  Dostojevski “Idjotin”
  Tolstoi “Ana Kareninën”,
  Hygoi  «Të Mjerët”,
  Neruda “Poezi”
  Pushkini Perlat e tij
  Buzuku “Mesharin”
  Bogdani “Çetën e Profetëve”.

  Martini Shpirtvargjet e Pavdekshme,
  At’ Gjergji Lahutën e Patretshme.

  Por gjana pa randësi,
  E njajt ka mbet’
  Dashnia,
  Deka,
  Lindja,
  Dhimta,
  Andrra.

  Ka mot qi s’jem pa,
  Aq sa ja kam harrue ftyren vedit,
  Plot trimijë e shtatëqind vjet!

  Kurrgja s’asht koha,
  E koha asht gjithshka!


  STRABIKE

  Ai qe syni i majtë i
  Fëtyrës së majtë
  Afër me faqen po të njajtë
  Te po e njajta anë e gushës
  Teme.

  Ma poshtë ish’ krahi i majtë
  Dhe e majta kambë.

  Për fat, kish’ zemnen prej anës tij.

  Kur e kuptoi qi kish’ nji sy të shtremt,
  Ajo qau me ngashnjim për herë të parë 
  Prej mendimin e se s’kish me mujt 
  Me pa vjedhtas anash
  ndokand qi mujte me i pëlqye
  Apo me hetue çdo detaj 
  Tipike kjo e natyrës së saj… 

  E vogël ndëgjoi mbas perdet nji grue
  Qi synin e saj të majtë e quente “gan”.

  Kjo fjalë nuk ish’ aspak e pëlqyshme
  As për kukullën e saj me sy kauçuku.

  Synin e saj njiherë ja mbuluen me fashë
  Mandej me syze prej Harry Potter-i
  Ma vonë e zbuloi krejt
  E la me kenë i lirë, siç ish’ dhe ajo vetë.

  Në të tetëmdhetat vendosi me e qit
  haptas në pah,
  Mbasi ansji ndërhymje kirurgjike
  Nuk bante ma punë.

  Tash,
  Syni i majtë asht ma i bukuri sy i saj
  Se asht i vetmi qi s’e len me pa
  Shëmtitë e botës përreth.


  I DASHTUNI JEM  ZDRUKTHTAR

  Vet’ kam mendue përherë 
  ma shumë se ç’duhet,
  E për kyt
  Zoti më dënoi me ndjeshmëni,
  I bindun qi po m’pshton.

  Për hakmarrje,
  i dashtuni jem zdrukthtar
  Më gdhendi nji zemër drunit,
  Por të nesërmen më gjeti dekun,
  varun mbi parvaz, 
  teksa kundrojsha drandofille
  E libra për Shen Gjergj.

  Vet’ kam dasht përherë ma shumë 
  se ç’duhet,
  E Zoti më dënoi me dashuni,
  I bindun qi po m’pshton prej vetmisë.
  Atëbotë, Nana jeme m’qafi fort,
  E nisa prapë me pi gji.

  Vet’ kam ndíe gjithnji
  Ma shumë se ç’duhet,
  Prandaj Zoti më dënoi me poezi.
  E tash, sa herë që desin pllumbat
  M’i lan’ pendët si trashëgim.


  LULEKUMBULLA NUK FLET

  Në Vjenë,
  Pemët çelen!

  Dje i fola lulekumbullës,
  Për ty.
  Asnji njeri deri m’sot nuk qëlloi aq i zgjuet,
  Sa me e zgiedh misterin e pritjedashunisë.

  Unë nuk jam aq e varfën sa me lyp zemna,
  Por as aq e pasun, sa mos me kërkue dashninë.

  Kam mbet bash si lulja e kumbullës,
  E para në Prendverë.
  Me shpres’ se g’zimi i jetës së re,
  Po të sjellë Ty për ardhmëni.

  Aty matanë,
  Dy fëmijë qeshin me shpirt.
  Dhe pves pemën,
  A thue qeshin se,
  pernjimend veç k’ta e dijn’
  Ǜka asht dashnia,
  Apo se ala s’janë plague prej saj.

  Lulekumbulla, nuk flet!

  Ajo veç çel,
  Si zemna e njerit, qi gjen në jetë dashurinë.


  U VETMUEN HARABELAT

  U vetmuen harabelat
  E mali mban vedin n’krahë,
  Asgja s’i dhemb ma shumë lules
  Se sa mos me pas për kë me çel.

  Zoti vetë i krijoi drandofillet
  Mandej dashuritë.
  At’her’ profeti u ba poet
  E linden muzat.

  Unë,
  Njiher’ kam pas dasht’ me u ba flutur,
  Por kurrë nuk deshta me i shkue kujt mrapan.
  Dy her’ pata dasht’ me u ba zog,
  Por nuk deshta me pëlcit n’gazmin të kangës.
  Tri herë vendosa me u ba dallandysh’,
  Letra me dërgue gjithandej.

  Në fund, Zoti krijoi në mue
  nji vajzë me të gjitha kto.


  SHERMASHEKËT

  Asht nji vrag’
  Varun në lëkurën
  E kohës,
  Brenda të cillës 
  Rrin e kuqja e dashnisë sonë.

  Mbas do vjet’ve, 
  u ktheva në qytetin e
  biçikletave.

  Në rinjalljen e kujtimeve të mia
  Studentore,
  Shermashekët qi më prekën 
  supet,
  Të prun’ në kujtesën teme.

  Ku je?

  ktheva kryet e dveta 
  avullinë e nji porte të madhe
  shkodrane.

  M’u gjegjen vetëm karajfilat,
  Ata që ti, tue u përviedh mbi mur,
  I pate k’put me m’i dhurue atë zheg.

  …asht nji vragë pra,
  E vizatueme në lëkurën e kohës,
  E cilla vazhdimisht 
  çel luleborën e qytetit tonë.


  KRYEMSHEFTAS

  Kur luejshim lojën
  Hajde m’gjej,
  Mshefeshe ti
  E t’gjejsha vetë.
  Mshehesha vetë,
  E m’gjejshe ti.

  Te dy,
  N’gaz pérgí.

  Tash,
  Loja po luen me ne.

  Ti je msheh,
  E ma nuk t’gjej.
  Unë, 
  shuk jam mbledh
  E ti nuk m’sheh.

  A thue,
  Lojnat kanë ndryshue,
  A na?

  Hajde, shpirt
  Se tash kam m’sue
  Nji lojë të re…


  I HUEJI

  Ti tash je i huej,
  Si tan’ dynjaja!
  Letrat zverdhen si fëtyra t’ligshta,
  prej vetmisë pa ngjyra.

  Jam nisë nja dy tri herë me të harrue,
  E m’ka dal nji punë me randsi, qi s’ka prit
  Me të dasht Ty, urgjent, me zemër e shpirt
  Pa koh’
  Pa nat’ 
  Pa dit’…

  Ti tash je i huej…
  Si tan’ njerzit e tjerë!
  Dikund, mes turmës 
  frymon nji gojë zabukur.
  Me të pa në rrugë s’të flas,
  Me me pa në rrugë s’më flet.

  E thellë sa Qiella, heshtja
  Qi të vras, e më vret!

  Ti tash je i huej,
  Si tan dynjaja.
  E pra, dikur bashk’
  Kem’ luejt yjzash nëpër syna!


  KUKULLA

  Tan’ ditën e lume
  Ra borë në Vjenë.

  Pemët u veshën nuse
  Dhe e k’qyri dega degën
  Në dritë të synit.

  Ato janë si gratë e barabarta,
  Tradicionale,
  Ndryshe prej reve të lira
  qi qajnë fatin e tyne
  Të mbetun pezull nëpër qiellë.

  Në fundin e shpirtit të burrit
  Lindi dëshira e zjermit të trupit.
  N’at çast, ai lypi të dashtunën e tij
  Të përshtetun në divan pran’ 
  kaminit,
  Dhe i ledhi gjokset e saja
  Të globta.

  Ajo fjeti e qetë, pa e trazue andrrën
  E nji kohe të hershme,
  Me të dashtunin e saj të parë.

  Burri ndjeu se u ngri për s’gjallit
  Pranë dritarës,
  Dhe pyeti nji zog te pragu,
  Se si muj me durue shpirti
  Kaq vetmi.

  I akullt
  Kje trupi i asaj grueje të
  përhumbun
  në dish’rime t’pamujtuna.

  At’herë
  burri pyeti kukullën e saj
  Te rafti,
  Në dinte ajo me ba 
  Dashni…


  LAJMËRIM

  Lajmëroj se ka dek’ nji dashuni!
  Sëmundje nuk pat’,
  As atak,
  I erdh’ sahati
  Kaq!

  Vesh e mbath e kam,
  Lisi qindron te vorri
  Në kamb’ tue prit,
  Tan’ burrni.

  Lajmëroj se ka dek’,
  Nji dashuni!
  Pres vizita pa shpërblime,
  Askush s’muj me e shpague
  Zemnen e përhime!

  Vesh e mbath jam, 
  buzët kuq jalli,
  Le të thonë Shen kurvat 
  Kaloi në çmenduni.

  Shtatin ja lava, me flok’ ja thava
  E futa në dhe t’zi, tue lan’ gjallnue.
  Prifti kur erdh’ më pveti për emen,
  Judë,- i thashë,
  Trathtar’t kan’ tánë shpirtin e tij!

  Ndërsa burrat banë gjamë për të,
  E nji grusht gra hoqen rubat me oj-he
  Vet, nan lis bana dashni me diellin.

  Më mallkuen? Më shkishnuen?
  Ani, mëkatet e dashnisë janë të vetmet
  Qi të falun kanë në qiell.
  Por dhe nëse në ferr çojnë,
  Mana shkoj me dëshirë.

  Lajmëroj,
  se mbramë ka dek’ nji dashuni!
  Varrimi bahet në shpirt
  Diten e tettë të javës, të Yjten!

  Kujtesa ia dhashtë pushimin e pasosun,
  Kështu kjoftë!


  TI LUTESH PARA KANDILIT

  Po shuhet dhe Hylli i fundit i Qiellës sonë,
  Dhe ti lutesh para nji qiri të fikun
  Për Stinën e pestë pa emën.

  Ah, si digjet dikund kandili
  Me vajdhimtet
  Mbas dritarëve ku dy supe të bardha
  Rrin zbuluet.
  Bri pishtarit ndrijnë dy syna t’zi.
  Sa andrrues asht syni i lules,
  E sa i pakuptuem…

  Po shuhet drita e kësaj ditë,
  Mbramja erdh’ si exheli
  Në Schönbrunn  avionët shigjetojn 
  njat Qiell
  E uji i trazuem i shatrivanit
  E di, e ruen thellë nji të pathanun.

  Se duhet me rrok’ bash fundin
  Për me ja nis prej s’parit.

  Por, ka me u shue terri i natës,
  E kur Vjen Drita, vjen Dashnia!


  PARTUM

  Ka kohë qi due me lind nji fmi
  Prej barkut tem.

  Rruga ka aj vjen
  Asht epiqendra e jetës
  Për të cilen akush s’flet.

  Ka kohë që due me më lind
  Fmia jem mue
  Prej rrugës së shpirtit,
  Qi asht fryma e jetës
  Për të cilën askush ma s’dvet.


  NAT’ 

  Nata lindi vetminë,
  Mbramë.

  Ndërsa duer hijesh
  Zgiateshin me prit ardhjen e lotit tem,
  unë qesha me të madhe.

  Asht llahtari,- më tha nji dreq i vjetër,
  S’e di në kje Judë a Pjetër.
  Dhe qesha prapë.

  Mandej në gjumë,
  Pashë anderr tue lind vedin.

  E tmerrshme!
  Isha mirë në placentën e gjumit të thellë.

  Tash qi jam zgjue,
  Po vuej.

  Sa e bukur ish’ jeta në prehnin e Babës
  Dikur,
  Por at’her’ s’e kam dijt.

  O Shpirt i Martinit,
  Zbrit mbie mue!

  A thue më ka pushtue,
  Migjeni?

  Jo Çik ,- m’tha At’ Fishta,
  Thjesht je rrit!


  PUTHJA E ZOGJVE ASHT
  NË FORMËN E KANGËS

  Na folme për çamët atë mbramje.

  Ty të shkrepi në krye 
  me kujtue dhe arbëreshët.
  Mandej,
  mue më erdhën ndërmend 
  Romët, 
  qi mësojshin shpejt 
  me ba dashni,
  Qysh në moshë të njomë.

  Ti qeshe si i marrë,
  Kur të thashë 
  se puthja e zogjve
  Asht’ në formën e kangës
  Dhe se humbja e kukullës 
  teme të fëminisë
  Ishte për mue nji kujtim 
  i dhimbshëm,
  Se ajo për mue kish’ pas za 
  dhe shikim.

  N’at çast u ndëgjue zhurma
  e nji avioni 
  afër Belvederes dhe 
  ra heshtje.

  Parandieja më theri zemrën,
  Si gjilpanat gishtat e bardhë 
  e të bukur të nanës teme 
  rrobaqepëse dikur.

  Dhe të thashë,
  Çohu, banu gati dhe ik,
  Para se mos të mundem ma
  Me jetue pa ty.

  Ish’ muaji i trembëdhjet
  I vjetit, si tash e kujtoj.
  Aj’ që e pata pag’zue
  “I ligshti”
  Kur na folëm për shumëçka
  Dhe madej s’u pamë ma kurrë.


  MULLAG’ TË THAME

  Erth’ dimni

  I veshme teshat e trasha 
  Batanija e jorgana i shtruem,
  Lulet na u thanë në ballkon 
  para syve tanë.

  Mbas darket fika driten
  Dhe ndeza qirin e mbetun 
  prej natës Shen ‘Kollit.

  Në terr,
  Njeriu mendon gjana që
  S’i mendon zakonisht.

  E ndiej shijen e venës së bardhë
  Në buzët e mija
  Kur me njana tjetrën i puqi
  Dhe them me vedin,
  në mbramje dimnit si k’to
  A thue më kujton Ai,
  Apo veç puthet me tjera kand…

  Në mendimet e mija sillen
  e p’shtillen dy flut’ra të verdha,
  Të trishtueme për dekje
  Se i gjetën mullagët e thame.

  Edhe vet’ kjava për lulet,
  Simjet

  Por edhe se nji burri të vetmuem 
  e të pashem me të cilin takoheshim
  Në rrugë vazhdimisht,
  Shalli ia zuni frymën pardje
  Dhe kishte dit’
  Që nji korb sillej rreth shtëpisë tij.

  Mesha e dritës u çue në
  Heshtje të plotë.

  Kur të vijë Kallnueri,
  Kurrkush s’ka me kja
  Te vorri i burrit

  Se sot,
  Secili kjan’ vetminë e vet’,
  E rr’non me frikën e ardhjes
  Së korbit rreth shpisë.


   MURGU
   (Largësia)

  Ç’ka asht ndamja, Murg?
  Do hapa ma tutje e dy zemna ma afër.
  Ç’ka asht larg›sia, Murg?
  Dy tri rrug’ m’andej
  e nji shpirt ma k’ndej.
  Ç’ka asht ikja, o Murg, n›kyt jetë?
  Asht prania, bash prania e vërtetë!

  Murg, ç’ka asht qielli?
  Nji qytet ku s’prendon dielli.
  Po atje, ndahen njerzia?
  Jo, n’parriz i mbledh krejt shpia.

  Murg, ç’ka asht shpirti?
  Asht dashnia!
  Ç’ka asht malli?
  Vetë prania!

  O Murg, ç’ka janë vitet?
  Shpirti qi rritet.

  Murg,
  Naten e mirë!
  Nata ndodh me kenë e v’shtirë,
  por mbas saj del ditë e mirë!

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË