More
  KreuLetërsiBibliotekëTomas Tranströmer: EPILOG

  Tomas Tranströmer: EPILOG

  përktheu: Qerim Raqi

  Dhjetor. Suedia është një anije
  e tërhequr, e holluar. Drejt qiellit të buzëmbrëmjes
  qëndrojnë të fortë direkët e saj. Dhe muzgu zgjatë më shumë
  se dita – rruga që shpie këtu është me gurë:
  deri kah mesdita nuk mbërrinë drita
  dhe koloseumi i dimrit zgjohet,
  ndriçuar nga retë ireale. Në lartësi marramendëse
  papritur ngrihet tymi i bardhë
  nga fshatrat. Retë qëndrojnë në lartësi të pafund.
  Tek rrënjët e pemës qiellore deti rrëmih,
  i shpërqendruar. Dhe sikur dëgjon diçka.
  (I padukshëm nëpër gjysmën e errët të shpirtit të kthyer menjëanë
  fluturon një zog, duke i zgjuar
  të vdekurit me çirrjen e tij. Kështu sillet
  refraktori, e zë një tjetër kohë,
  dhe është verë: bjeshkët murmurisin mbushur plot
  dritë
  dhe përroi ngre lartë shkëlqimin e diellit
  në dorën e tejdukshme…Gjithçka pastaj zhduket
  sikur një shirit filmi i këputur në errësirë.)
  Ylli i mbrëmjes tani i djeg retë.
  Pemët, kopshtet dhe shtëpitë zmadhohen, rriten
  ortekut në rënie të heshtur të errësirës.
  Dhe përfundi yllit gjithnjë e më shumë shfaqet
  ajo tjetra, natyra e fshehur që jeton
  jetën e konturës në diskun e rëntgenit të natës.
  Një hije tërheq sajën e saj përmes shtëpive.
  Pritje.
  Në orën 18 vie stuhia
  dhe shpaloset zhurmshëm rrugëve të fshatit,
  errësirës, si një hordhi kalorësish. Ja , si
  luan dhe tingëllon shqetësimi i zi !
  Shtëpitë mbesin rob në vallen e palëvizshmërisë,
  në këtë zhurmë që i ngjanë ëndërrës. Buçim
  pas buçimi ato bredhin kalojnë nëpër gjirin e detit
  drejt liqenit të hapur që hidhet në errësirë.
  Në qiell yjet valojnë dëshpërueshëm.
  Ata ndizen e fiken nga retë që
  fluturojnë tutje,
  që vetëm kur errësohet drita zbulon
  ekzistencën e saj, sikur reja e së shkuarës
  që ndjek shpirtrat. Kur
  kaloj rrugës së stallës nëpër zhurmë dëgjohet
  trokëllima e kalit të sëmurë nga ana e brendshme.
  Dhe është në stuhi, pranë një gardhi
  të prishur që godet e godet, një fanar
  që lëshohet nga një dorë, shtazë që kakarisë
  si rrrufeja mbi çatinë e stallës, ulërima
  në telat e telefonit, fishkëllojnë zëshëm
  nëpër tjegullat e çatisë së natës
  dhe pema hedh degët e pafuqishme.
  Atëherë nga trumpeta del një tingull!
  Tone trumpetash që parakalojnë,
  të çliruara. Një paradë. Një pyll marshimi!
  parakalon rreth një shkopi dhe errësira lëvizë,
  toka dhe uji udhëtojnë. Dhe të vdekurit,
  në udhetim me ne: një udhëtim detar, shtegtim
  që nuk është gjueti por rehati.

  Dhe bota vazhdimisht ngre
  tendën e vet. Një ditë verore era i kapë
  paisjet e anijes dhe e shtynë Tokën përpara.
  Zambaku i ujit lundron me këmët e fsheta notuese
  kah përqafimi i errët i liqenit që është në ikje.
  Një gurë i madh rrotullohet tutje hapësirës qiellore.
  Në mbrëmjen verore duken ishuj që shfaqen
  horizontit . Fshatra të vjetër
  janë duke ardhur, hyjnë pyjeve gjithnjë e më shumë
  rrotat e stinëve me britmën e laraskës.
  Kur viti heç çizmet,
  dhe dielli është varur më lartë, pemët gjethojnë
  dhe mbushen me erë dhe lundrojnë të lira.
  Pranë këmbës së bjeshkës qëndron djegia e pyjeve halore,
  por vie dallgëzimi i gjatë, i ngrohtë i veres,
  kalon ngadalë nëpër kurorat e pemëve, pushon
  një çast dhe zbret përsëri –
  buzëdeti i pagjethuar qëndron aty. Dhe në fund:
  Shpirti i Zotit është si Nili: përmbytë
  dhe hynë në një ritëm që është numëruar
  nëpër tekstet e epokave të ndryshme.
  Por Ai është i pafund
  prandaj vërehet rrallë këtu.
  Ai kalon rrugës së procesionit nga ana tjetër
  Sikur anija që kalon nëpër mjegull
  pa u vërejtur nga mjegulla. Heshtje.
  Drita e dobët e fanarëve është sinjali.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË