More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Shazim Mehmeti

  Poezi nga Shazim Mehmeti

  VJERSHË E THJESHTË
  (Shqipëria)

  Diell i fali Zoti,
  këtij vendi t’shenjtë
  dhe male dhe dete 
  dhe fusha 
  dhe lumenj…

  Dhe zogj këndues,
  dhe shqiponja i fali, 
  dhe Gjergjin mbret.

  Zogjtë ia fali për ikje, 
  shqiponjat për të ngrënë gurë,
  dhe Gjergjin për mbret të réve!…

  ASGJË S’ËSHTË SI ËSHTË…

  Asgjë s’është si është,
  shpikje e marrë, e mirë, 
  janë trupat, mishi, sytë,

  shikimi 
  është farfuritje, 
  që lind e ik –
  flatrim mashtrues,
  dehje, lumturi,

  s’është aq sa është 
  prekja,

  mbase shumë më pak, 
  mbase shumë më shumë,

  mbase prekja është 
  rrena më e bukur 
  e vërtetësisë yjore,

  mbase jemi 
  shumë më shumë 
  se ç›jemi,

  mbase s’jemi, 
  e nuk e dijmë…

  PANDALUR PUNONIN ERËRAT…

  Pandalur punonin erërat,
  për t’ia stolisur, bërë,
  trupin, fytyrën, 
  mendjen, epshin, 
  durimin, qenien, ëndrrat,
  zemrën e brishtë…

  Derdhën shumë djersë, erërat,
  dhe u lodhën
  e u dorëzuan një ditë,
  e iu lutën Zotit 
  për pak ndihmë.

  Jepjani, o erëra,
  tha Ai, 
  njëmijë fytyrat e juaja, 
  njëmijë palë krahët,
  njëmijë epshet,
  ëndrrat! 
  Unë do t’ia fal frymën:
  ai ka me qenë era
  me frymën time!…

  PERËNDIM

  Përbirë
  n’gojë t’detit,
  zemra e ndezur
  e universit.

  Qeshur,
  lagur, larë,
  frymë e muzgut.

  Vyshkur, vyshkur,
  luleja e ditës,
  kokën lëvar,
  mbi një anije
  t’largët.

  Lëbyrur sytë,
  lëmashkur gjymtyrët,
  ndrydhur zemrën, shpirtin,
  ky çast i vonë
  i dritës?…

  ERA, BORA, ERA…

  Era, 
  bora, era,
  era, bora, era,
  trup gruaje 
  formësojnë.

  Ngrirë, ngrirë, 
  e flakë marrin
  duart e mia, 
  gishtat e mi.

  Një krah 
  ëndrre 
  këputet.

  Bie 
  edhe kokrra 
  e fundit 
  e pemës 
  së vitit…

  O pemë, 
  o dritë,
  gëzuar fikjen!…

  VAJEKËNGË PËR PERËNDINË TIME

  I zëni i përjetshëm në kurthin e vetes.
  I penduari me sy prej vese.
  Ai që ha mbi mishin e vet,
  dhe mbetet i pasosuri,
  përgjatë pafundsishë, epokash…
  Qelizën ç’e bën sa një diell vërtetësor.
  Ai që pandalur vuan për pak vetvdekje.
  Veten kush e pjek në hellin e vetes
  dhe e udhëzon ditën
  me mish nate t’ushqehet.
  Kush e bën gjelbrak gjethin e mollës.
  Erës së paanë kush i jep krahë,
  dhe kush i del përpara
  edhe përtej kurtheve të lakimit.
  Ai që lexon njëhershëm
  në çdo molekulë shkrimi
  dhe në gjithë pafundsitë
  e gjithë galaktikave t’mendimit.
  I privuari nga mplakja, i privuari nga gjumi.
  I vetbëri me duar të pafundta,
  me ç’ua përkëdhel lehtas kaçurrelat mëngjeseve.
  Afrikën e shpirtrave kush e bën gjalloshe.
  Mallkimit të vet kush ia pret bishtin.
  Ai që e sheh gjithçkanë,
  por jo edhe fytyrën e vet,
  në pasqyrën e vet të pamatë.
  Ai që e ngjall qenin e zi brenda meje
  dhe pëllumbin e bardhë
  brenda qenit të zi brenda meje.
  Kush ia shuan etjen shpirtrërës, Saharës.
  Luanin e vdekjes kush e mund…

  IMAZH I PERËNDIMTË

  Mezi i kuq, horizonti,
  pothuajse i zi,
  pothuajse i perëndimtë.

  Është deti që shtrihet tutje
  mbi vrragën e vet t’errësirës,
  dhe ai burrë në breg,
  që është veç mjekër,
  veç kërrusje,
  veç vrragë.

  Te cep i çastit,
  janë sy më sy,
  deti dhe ai burrë.

  Brenda burrit dergj deti,
  brenda detit burri.

  KITARA QË THEHEN GËZIMESH…

  Kitara që thehen gëzimesh;
  këndime ujërash
  të largëta, të largëta;
  lumenj që bëjnë thirrje;
  violina të bardha mendimesh –
  kaba deliresh.

  Çasti –
  ky çast i marrë,
  që është drita e vogël e vetes;
  qielli që është më shumë se hapësi,
  pa fillim, pa fund;
  fytyra e larë e natës –
  pasqyrë e paparë.

  Dy arusha yjesh,
  kjo pishë gjithë krahë,
  dhe hëna, hëna, hëna…

  Hëna, hëna, hëna,
  dhe fryma psherëtimë
  e zogut t’natës…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË