More
  KreuLetërsiBibliotekëPesë poezi nga Nora Prekazi

  Pesë poezi nga Nora Prekazi

  Martesa

  Martesa
  Është një ishull idilik
  E ishulli ka pamje veguese ku duhet shijuar muaji i mjaltit
  martesa
  është ai ishull që çdoherë e ka më të pakët hapësirën
  martesa
  është ishull i rrahur përherë nga valët e njelmëta
  nga stuhitë që sjellin pas vetës mbetje të llojllojta dalur vrazhdë faqeve të bregut
  martesa
  është ishull që hahet përditë nga përbindëshat e ujit
  nga demonët ujësor që e kanë pre tokën pjellore
  martesa
  është ishull që thahet nga dielli
  martesa
  është ishull që i ka krijesat në rrezik të zhdukjes
  martesa
  është ishull i vetëm që pluskon në ujëra
  e s’ka asgjë më të vetmuar e rraskapitëse se rrahja e ujit
  përvlimi i diellit dhe gjahut demoniak
  të vazhdueshëm drejt kërkimit të fundit të lumtur

  (2021)

  Deti

  Deti është i dashuri im i kahmotshëm
  ma pushton zemrën
  ma çliron frymën
  ma humb mendjen

  Ai ka
  stuhitë e veta
  ngrysjet e veta
  turbullimet e veta
  rrymat e veta
  krijesat e veta
  e unë,
  humbem në të
  me po këto të mijat

  (Durrës, 24.12.2020)

  Nën plaf

  E vetmja e vërtetë me ty gjindet nën plaf
  E vetmja e vërtetë
  kur hiqen prazmoret
  hedhen mburojat
  zhvishet shpirti lakuriq
  e pastaj shihemi të çiltër në sy
  nën plaf
  Aty përputhen vrimat
  e sindromave post-traumatike fëmijërore
  varrat e lëna pas nga dashuriçkat tona të pafata

  Ngase të gjithë jemi relike vrimash
  mori gropëzash që pulsojnë gjak identiteti
  që konfrontohet me llojlloj gjendjesh vetanake
  E çuditshme se si duhet tjetri
  në vorbullën e çmendisë së të qenit
  por, të vërtetë jemi vetëm nën plaf
  aty kur më merr në gji
  e vrimat e tua i përqafojnë ato të miat
  e shihemi çiltër në fytyrë
  të pafaj
  të padjallëzuar
  të pastër prej gjitha trukeve
  të të qenurit njeri
  duhemi…

  (2021)
  *plaf=velenxë e trashë e me thekë.

  Prill

  I

  Shi
  pranverë që s’çel dot
  përvjetor
  tridhjetë e pesë vite jetë
  vjen edhe një cikël menstrual
  me më shumë dhembje koke
  barku, shpine, mendjeje e zemre

  II

  Mendja bluan kopalla që s’përpihen dot
  shpirti shkelmon si shtazët para ngordhjes
  përditë dëshmitarë të shumë vdekjeve përreth
  shumë ankthe në vazhdimësi
  e shumë momente reflektimi
  përtej të përditshmës përpirëse

  III

  Dua ta ndërroj stilin e flokëve
  dua ta ngjyros një mur në dhomë të fjetjës
  dua të fal rroba që nuk i vesh më
  dua ta fal atë mikën që s’më kujton shpesh
  dua ta fal vetën për ëndërrat që nuk i realizova
  për dashurinë e shumtë që e shkapërderdha në njerëz jo të duhur
  edhe vendin ku u linda për pamundësitë që m’i dha

  Dua ta puth frikën time
  shumëdimensionale të pakuptimtë që e ujis përherë
  dua të mos harroj më shpesh
  se s’ka asgjë më të hajrit nga kjo lojë
  përveç
  dashurisë
  cikrimave të lumturisë
  shijës së konektimit
  dhe muzikës së mirë

  (2021)

  Me pasë

  Kjo shtëpi
  Këta njerëz
  Këto ulëse
  Këto lule
  Këto shtroja
  Kjo makinë
  Kjo kohë
  Ky shpirt
  Këto ankthe
  Këto ëndrra
  Këto rutina
  Këto përbirje
  Këto shtirje
  Këto tranija
  Këto frikëra
  Këto dëshira
  Kjo gotë
  Ky vend
  Të gjitha të miat
  dhe të huajat,
  përnjëherë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË