Kreu Letërsi Botime të reja Pas Italisë botohet në Francë romani “Metamorfoza e një kryeqyteti” i shkrimtarit...

Pas Italisë botohet në Francë romani “Metamorfoza e një kryeqyteti” i shkrimtarit Ylljet Aliçka

Këto ditë ështëtë  botuar  në gjuhën frënge romani “Metamorfoza e një kryeqyteti” i shkrimtarit Ylljet Alicka,  përkthyer nga Mishel Obri (Michel Obry) , botuar nga shtëpia botuese L’Esprit du temps.

Romani  Metamorfoza e një kryeqyteti” është botuar në vitin 2020 nga shëpia botuese ONUFRI.

Në prezantimin e librit në rrjetin e njohur Fnac skruhet ndër të tjera se:

Romani i fundit i shkrimtarit Ylljet Aliçka, Metamorfoza e një kryeqyteti, mund të konsiderohet një etapë e re në letërsinë shqipe. Ky roman është novator si në shkrim ashtu edhe në rrëfim.“Metamorfoza e një kryeqyteti” vë në skenë ndryshimet e papritura dhe përfundimtare shoqërore që shoqëria shqiptare ka përjetuar vitet e fundit. Autori, i cili nuk u largua kurrë nga humori i tij i zi, e tërheq lexuesin e tij në një vorbull ngjarjesh që duket se ndodhin teksa lexojmë.

Çështjet që ai zbulon, realizmi i tij «çehovian», ironia e tij e pamëshirshme, këndvështrimi i tij për tjetërsimin dhe pretendimet e lidhura me stilin e veçantë maverik të Ylljet Aliçkës, e bëjnë këtë roman ndër më të mirët nga të gjitha botimet e letërsisë pas diktaturës, pikturën e një epokë që prodhoi kaq shumë antiheronj që u mundën nga grotesku i ekzistencës së tyre.

Eshtë një  roman mbi përditshmëritë e jetës rutinë të një kryeqyteti nën diktaturë dhe postdiktaturë: një laborator i natyrës njerëzore.

Evolucioni i personazheve të këtij romani “zbulon” se deri ku shkon nënshtrimi, kuraja dhe dhunimi i njeriut, ndjekur nga çorientimi shpirtëror që pasoi rënien e komunizmit, me boshllëkun përkatës të vlerave, duke u bërë shkak i shfaqjeve të identiteteve fiktive të improvizuara te shumë njerëz.

 Një parodi e drejtpërdrejtë, ku janë përmbledhur në një vend rrëfimet “popullore” për periudhën e vonë të diktaturës dhe “rrëshqitjen” e saj graduale në demokracinë kaotike…

SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË