More
  KreuLetërsiBibliotekëLamtumirë, Dan Musliu

  Lamtumirë, Dan Musliu

  Ramadan Musliu (31.05. 1954-21.10.2020) Poet, gazetar dhe studjues. Studioi Letërsi dhe gjuhën shqipe në Fakultetin Filologjik të Universiteti i Prishtinës ku mbaroi edhe studimet pasuniveristare. Krijimtarinë letrare dhe publicitike (gazetareske) e filloi herët.
  Ka botuar librat poetikë: “Parodia e trupit”, Prishtinë, 1981; “Shqisa e gjashtë”, Prishtinë, 1985; “Pasqyra e të rrëfyerit”, Prishtinë, 1987, “Kënga e sibilave”, Tiranë, 1996; “Në zemrën e gjërave”, Prishtinë, 2004.
  Dhe librat studimorë: “Mbindërtimi poetik”, Prishtinë, 1990; “Konfiguracione narrative”, Tiranë, 1998; “Estetikja e dallueshme”, Prishtinë, 2005; “Ekskurs në letërsinë për fëmijë”, Shkup, 2010; “Tangjenta letrare”, Prishtinë, 2012; “Vetëripërtëritja e totalitarizmit”, Tiranë, libër publicistik, 1997.
  Poezi të Ramadan Musliut janë botuar në disa gjuhë ballkanike dhe europiane.
  Si përshpirtje për ikjen e Tij të parakohëshme në amëshim, po sjellim buketën e mëposhtëme poetike, zgjedhur nga libri i tij “Kënga e Sibilave”, Tiranë, 1996.

  TYMI I NJË CIGAREJE

  Cigarette tymojnë harresë
  Gishtrinjtë
  Pikojnë
  Pikojnë ngjyrë jodi.

  Kur bota doli nga tymi
  Kanarinat e shqetësimit
  Këndonin ëmbëlsisht
  Në kafazin e kohës
  Himnin e krijimit.

  Ndjenja e dehur
  Vallëzon shpuzës së botës
  Hidhet e përdridhet
  Si balerinë e vërtetë.

  Të flemë e dashur
  Mbasi këtë cigare
  Ta thith deri në fund.


  KOHA

  Vjetshtë e vonë
  Cila dorë I pikturoi arkeopterikset në vitrina
  Kërminjtë e vreshtës në lulen e bajames
  Koha është që qyqja të këndojë në orën e murit
  Dhe të kumtojë se nuk ka më ujë në krua
  Më kot Rina e mori shtambën në këtë kohë të vonë
  Milosao më kurrë nuk do të vijë
  Mbasi tërmet ran ë botë.


  MEDITIM MBI BOTËN

  Si deti në shishe bota kish furtunë
  Shkumë e valëve çohet gjak e dhunë
  Verbësia bie si pulëbardhë në valë
  Hidhësi e vdekjes a jetës nëpër fjalë
  Ngjala e syrit dergjet në liqenin e ngrirë
  Flutura e harrimit përdridhet në hapësirë
  Njelmëson me gjak fati njerëzor
  Kuptimi I jetës mbyllet në metaforë
  Pas fjalës së shqiptuar në shpirt psherëtime
  Ç’borë tash po resh mbi bebëzën time.


  KËNAQËSIA E NJOHJES

  Duart gjakojnë
  Të ikin nga piktura
  Këmbët të tërheqin
  Nga shkretëtira e ngjyrave.

  Vetëm mendja
  Ngorhet nën plisin e bardhë
  Të Malit Argjendar.

  Hijen e maskoj
  Në bariun dalmat
  Tek ruan kopenë e shentë
  Të shpërndarë
  Nëpër Ballkan.

  E fantasia si fantazi
  Bredh deri më det
  Me vorenë të arrijë
  Për pesëqind vjet në Kalabri.


  KUJTESA E GJALLË

  (Aleksandër Moisiut)

  1-
  Hija e Moisiut nuk zbret nga skena
  Reciton rrudhat e mia në ballë.

  Zemra më pushon së rrahuri
  Mushkëritë të marrin frymë
  Membrane vishet me pluhur në vesh
  Shikimi tretet në mjegull.

  Nga skena nuk zbret ai Hamlet
  Shprush zjarrin e fjetur në kujtesë.

  2-
  U zgjua nën lëkurën time pastaj

  Rrobat I shkundi
  Thonjtë I preu
  Faqet I lau
  U shikua në pasqyrë

  Me asht e me rrashtë
  Ai vetë.


  NË NJË ROMAN

  Ja mulliri I erës
  Që bluan frikën që një shekull
  Ku Don Kishoti I sëmurë
  Ëdërron fundin e skëterrës.

  Rosinanti I kalbur
  Hingëllin në një baladë.

  Po bie boria për sulm
  Don Kishot
  Mblidhi eshtrat nëpër shekuj
  Dhe nisu përpara.

  Shtrihet në hijen e trupit të vet
  Dylqinja besnike
  Me kurorë dafinash në flokët e përgjakur
  Dhe pret të dukesh
  Si po vjen me trok nga shkretëtira.

  Ja dhe mulliri I erës
  Rrënuar në një baladë false
  Ja Dylqinja në skëterrë
  Duke lexuar fatin tënd në një roman.


  URNA

  Shëtis gjithë kohën
  Nëpër dhomë gazi.

  Drita e syrit
  U shua në tym
  Shpirti në ujë.

  Në murin e llamarinës
  Trokiti zemra
  Nga muri i trupit
  Ora vetë.

  I mbulova shpresat me flakë
  E duart me hi
  Vetëm gacat e syrit
  Tërë natën e lume
  Dritë bënte
  Tek ecja nëpër dhomë.
  Në mëngjes
  Me flokët plot me vesë
  U zgjova ndër bimët
  Që mbinë nga uria ime.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË