More
  KreuLetërsiBibliotekë"Gjithçka do të harrohet", poezi nga Pär Lagerkvist

  “Gjithçka do të harrohet”, poezi nga Pär Lagerkvist

  Përktheu Qerim Raqi

  ANKTHI, ANKTHI ËSHTË
  TRASHËGIMTARI IM

  Ankthi, ankthi është trashëgimtari im
  plaga ime në fyt,
  britma ime e botës
  Tani ngurtësohet shkumbë e qiellit
  në dorën e madhe të natës
  tani ngrihen pyje
  dhe lartësi të ngurta
  shterpe drejt qiellit
  drejt hapësirës
  së tkurrur qiellore

  Unë kërkoj me duar në këtë hapësirë të errët
  ndjej tehun e mprehtë të shkëmbit në gishtrinjtë e mi
  unë i rjep gjak duart e mia, të ngritura lart kah leckat e ngrira të reve
  Ah, unë i gërryej thonjët
  unë i gërvisht duart e mia deri në plagë, e dhembje
  nëpër male e pyje të errëta,
  nëpër hekurin e zi të qiellit
  dhe nëpër tokën e ftohtë.

  Ankthi, ankthi është trashëgimtari im
  plaga ime në fyt,
  britma ime e botës


  KUSH KALOI PRANË DRITARES SË FËMIJËRISË SIME

  Kush kaloi pranë dritares së fëmijërisë sime
  dhe la frymën aty
  kush kaloi nëpër natën e thellë të fëmijërisë sime
  që ende është pa yje.

  Me gisht vizatoi një shenjë
  në xhami e mjegulluar
  me butësinë e gishtit të tij,
  dhe vazhdoi tutje në botën e mendimeve.
  Më braktisi
  përgjithmonë.

  Si mund ta shpjegoj këtë shenjë,
  shenjën e avullt nga goja e tij
  Qëndroi aty për një çast, por jo mjaftueshëm
  që të mund t’ i jap një shpjegim.
  Përjetësia e përjetësisë nuk do të mjaftonte për të shpjeguar.

  Kur u zgjova në mëngjes qelqi i dritares
  ishte krejtësisht i kthjellët
  dhe unë e pashë botën vetëm ashtu si
  është.
  Gjithçka më dukej e huaj
  shpirtin e kisha përplot vetmi dhe shqetësim
  matanë xhamit.

  Kush kaloi pranë,
  pranë natës së thellë të fëmijërisë sime
  dhe më braktisi
  përgjithmonë.


  ZEMRA IME ËSHTË NJË VETURË

  Zemra ime është një veturë që këlthet natën.
  Unë ulem dhe dëgjoj se si lëvizë nëpër errësirë dhe përmes qytetesh që shkëlqejnë si xhevahirë të dendur.
  Më në fund e shoh tek më pret,e zezë dhe e zbrazët, pranë portës sime. Unë qëndroj në dritare dhe e shikoj fshehurazi, është e vërtetë,
  Por unë e dërgoj dikend poshtë duke i thënë: nuk e kam porositur këtë veturë, nuk e kam kërkuar zemrën time.
  Dhe përsëri qëndroj vetëm. Dëgjoj një veturë që lëvizë nëpër errësirë dhe dritë.


  ZBUKUROHET VENDI KU KALON TI

  Zbukurohet vendi kah kalon ti
  toka, shtegu, bregdeti që ti e ndjek,
  gjithçka duket se ndriçon, gëzohet, 
  çdo gjë që të sheh ty

  Vallë a mund të gëzohet toka
  se dikush ecën mbi të,
  që shkelë mbi të,
  që e do? 

  Mos më pyet mua. Unë shoh vetëm imazhin, 
  sesi të mbështjellë 
  ngrihet mbi tokë
  sikur toka të buzëqeshte.

  Shkel aty ku gëzohen duke të parë të lumtur.
  Por shkel butë
  me mendimin se të duan.


  GJITHÇKA DO TË HARROHET

  Gjithçka do të harrohet. Të gjitha fatet njerëzore
  do të zbresin poshtë shkallëve të shkumëzuara të harresës
  për t’ u shuar në errësirën e fundit.
  Ghithçka do të shuhet. Tragjedia do të marr fund, skena ndriçuese do të shuhet, të gjithë yjet në qiell që kanë parë ngjarjet e tmerrshme të dramës,
  të pakuptimtë dhe të varfër me ligësinë e saj
  Skena e zbrazur, dekoracionet e ndyra
  dhe shpata e vogël helmuese që njerëzit e kanë përdorur kundër njëri-tjetrit e hedhur në plehëra.

  Harrimi, heshtja. Asgjë për t’ u kujtuar.
  Askush s’ mund të kujtojë.
  Zbrazëti.

  Ishte kjo e tëra?
  Nuk e dimë

  * * *

  Me sy të mplakur shikoj të shkuarën.
  Gjithçka është e largët.
  Një rrugë me kalldrëm,
  me qetë e lodhur mbrëmjes që kthehen në stallë,
  një qerre e ngarkuar, një gjurmë e rrotës së vjetër, dera gri e hapur e stallës
  me dritë në njëren dritare
  Livadhet rreth përroit
  mjegulla mbi ujin e errësuar

  Përse e kujtoj këtë? Çfarë ka të bëjë kjo me mua? 
  Jeta ime shkoi shumë larg
  në një kohë tjetër. Si një botë tjetër.
  Dhe tani gjithçka shkon kah fundi
  s’ka rëndësi
  ku ka lindur njeriu
  ku ka filluar jeta e tij
  për të përfunduar pastaj portave të vdekjes
  çfarë do të thotë kjo? 
  Një rrugë me kalldrëm,
  një qerre e ngarkuar, një gjurmë e vjetër rrote

  Shpirti im është përplotë varfëri mbrëmjesh
  dhe nga ndriçimi i fanarit të vjetër të ahurit
  kur flinin shtazët në gjumë të rëndë.
  Pastaj bartej drejt shtëpisë
  dhe ndriçimi regëtues mbi hyrje të kopshtit që nuk është më
  dhe dëgjohet shkalla e thyer nga një njeri i vdekur qëmoti
  Gjithçka është shumë e largët.

  Shpirti im është përplotë varfëri mbëmjeje
  dhe nga ndriçimi i fanarit të vjetër të stallës
  në hyrje të ahurit që nuk është më.
  Shpirti im? Çfarë ka të bëjë shpirti im me këtë? Me livadhin përreth përroit.

  Shpirti im është i përzgjedhur për të kërkuar largësitë, 
  gjërat e fshehura, të shtegëtoj nën yje.

  Një rrugë me kalldrëm, një qerre e ngarkuar, një gjurmë e vjetër rrote

  * * *

  Me duart e bëra grusht dëgjojmë fjalët,
  fjalët e mëdha të pakuptueshme për shpirtin e njeriut,
  me grusht pranë një tavoline të vjetëruar
  ku muzgu ka ikur, një libër i vjetër
  është vënë aty në qetësi, në qetësinë mbitokësore.
  Një yll nga një vendi i largët qëndron mbi çatinë e ahurit nga lëndina e të vdekurve
  në mbrëmjen e vjeshtês së vonë.
  Aty hyn dikush me hapa të rëndë
  dhe e lëshon fanarin aty tek dera
  dhe depërton në shkëlqimin e hënës.
  Tani nuk mungon askush.
  Por të gjithë janë të vdekur.
  Edhe ata jetuan nën shkëlqimin e hënës
  kur përfundonte dita e tyre e rëndë nga puna
  Së bashku uleshin në atë shkëlqim të qetë,
  një yll i vetëm- jo, i të gjithëve, i të gjithëve.

  Së bashku…
  Pranë një tryeze të vjetër.
  Me duart e mëdha të lodhura. 

  Përse e kujtoj këtë? Çfarë kam unë me këtë? 

  * * *

  Shpirti im, digju i vetëm në zjarrin tënd të errët!

  Një i huaj jam unë, u linda i huaj.
  Akoma një i huaj në vjeshtën e jetês sime.
  Me sy të mplakur e shoh të kaluarën.

  Prej nga vijmë? Çfarë është shpirti ynë? 
  Një mjegull mbi errësimin,një ndriçim fanari, ylli? 
  Me dorën në syrin tim të mplakur, që dikur ishte i një fëmije- 
  … kopshti i të vdekurve
  në mbrëmjen e vjeshtes së vonë.

  Aty brenda hyn dikush me hapa të rëndë,
  dhe e vë fanarin pranë derës
  dhe depërton në shkëlqimin e hënês.
  Tani mungon dikush…

  Përse e kujtoj këtë?

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË