More
  KreuLetërsiBibliotekë"Është një hapësirë", poezi nga Demë Topalli

  “Është një hapësirë”, poezi nga Demë Topalli

  ËSHTË NJË HAPËSIRË

  Është një hapësirë,
  Hapësirë ku një vetmi e mirë
  Ujin dhe zjarrin që shëron ka krijuar.

  Është një hapësirë,
  Hapësirë prej një flakërimi të lashtë
  Ku një lule çel edhe në drurin e thatë
  Dhe kurrë të fishkur askush s’e ka parë.

  Është një hapësirë.
  Hapësirë prej një tundimi të mirë
  Ku shpirti i Agustinit digjej, i tëri digjej,
  Me ditë e me rrëfye për veten e për krejt
  Çfarë Shpirti i Shënjtë mbi dhe ka krijuar.

  Është një hapësirë,
  Hapësirë prej librash, mendimi e krijimi
  Që gjithmonë na ruan mos me ra aty
  Ku sundon harresa e merr fund kuptimi.

  Janë këto çaste prej një Zoti të mirë
  Që ma falën sonte këtë dëlirësi mendimi
  Me i kujtue këto e sa e sa gjëra të tjera
  Që mendje e shpirt na i mbajnë të zgjuar.

  Oh, gjëra,
  Gjëra nga të cilat shumë kam dashtë
  Që në agun e parë të këngës me u nis
  Me u nis e deri në fund me shkue.


  KAM MALL

  Kam mall, mall kam,
  Për fushën, malin, lumin, detin
  Dhe për shumë gjëra të tjera, aq të bukura,
  Që prej një vetmie të mirë janë krijuar.

  Kam mall, mall kam,
  Për rrugë, kënde rrugësh, bërë prej dhembjesh,
  Nëpër të cilat dikur, një nur ylli e hane,
  E heshtur, gojëzanë, përditë ka kaluar.

  Kam mall, mall kam,
  Për botë të largëta e tashmë të tretura
  Që prej aq formash, ngjyrash e ndezurish
  Sytë e mi prej kënge, dikur i kanë krijuar.

  Kam mall, mall kam,
  Për rrugët, të ngushta sa për dy këmbë,
  Ku sa herë kaloja i vetëm, gojëzanë,
  Në mendime prej gjelbërimi janë shndërruar.

  Oh sa mall kam
  Për gjthçka që një vetmi e mirë ka krijuar.


  NJË TAKIM ISH-GJIMNAZISTËSH

  Kam adhur sot këtu, ku këta dy sy,
  Për herë të parë kanë mësuar me pa,
  Me pa e nga gëzimi e malli me qa.

  Me pa fushën, kodrën, malin, rrugën,
  Ku kam bërë hapin e parë vetmitar
  Drejt një qielli, ku ka pak hisedarë.

  Me hy në një botë ku një Zot i mirë dikur
  Ka bashkuar tokën, qiellin, ujin e zjarrin
  Dhe ëndrrën time të parë ka krijuar.

  Me pa ndonjë cak që dikur një Perëndi
  Midis një thëllimi, thëlim veriu,
  E bënte të lumnueshme pritjen për ty.

  Oh, kam ardhur,
  Një kopsht të perëndishëm kam ardhur me pa
  Nëse përgjithmonë koha, fishkur s’e ka.


  SHTËPIA E BËRË PREJ HARRESE

  Në një natë të pafund erdhi një kujtim
  Si një kumt i frikshëm parahistorie
  Dhe një mijë rrugë i mbylli si me qenë një.

  Pashë, mbi çdo fillesë historie
  Hije vdekësore atëbotë pashë.

  Pastaj renda, një mijë vjet renda gojëzanë
  Nëpër një rrugë vetmitare, të braktisur,
  Krejt të braktisur nga koha e Zoti.

  Pashë, shumë vonë pashë,
  Koha qenka ndalur në një pikë rruzullimi.

  Në fund të një rruge që këta hapa të rëndë
  Kurrë s’e kanë shkelur
  Një lule të fishkur, krejt vetmitare, e pashë.

  Ka një mijë vjet, ke rënë,
  Një mijë vjet ka, nuk të kam parë.

  Një kumt i lashtë pastaj erdhi nga gjithësia
  E tha, koha është dora që gjithçka ka vrarë
  Duhet me shkrue, me shkrue e me shkue.

  Zot,
  Na ruaj nga mallkimi
  Me harrue me shkrue.


  SHUMË TË FALEM, MNEMOZINA

  Të falem,
  Shumë të falem, Mnemozina,
  Që nga hiri yt i lashtë sonte
  Ngjalle kaq shumë çaste, ditë dhe net
  Në këtë dhomë plot dritë.

  Që pate kurajën të ma falësh dritësinë
  Me dalë tej nate, tej lumit Leta,
  Midis drunjsh, lulesh dhe zogjsh
  Nën një qiell vetmitar me hanë.

  Nën një qiell vetmitar me hanë me dalë,
  Me dalë e sërish me pa botën që dikur,
  Dikur moti, e ka bërë një Zot gojëzanë.

  Që për një çast munda me ikë,
  Me ikë e në hapësira të tjera me shkue
  Dhe aty ku Ti gjithnjë rri e zgjuar
  Fjalët që ka thënë Diotima me i kujtue.

  Të falem,
  Shum të falem, Mnemozina,
  Që sonte munda me pa fort mirë
  Se, mbi të gjitha mrekullitë mbi dhe
  Qenka : Me Dashtë e Me Qenë i Lirë.


  HESHTI

  Në këtë çast,
  Shumë, shumë kisha dashtë,
  Me pa një gjeth, nga degë e tharë
  Në barin e njomë si ka me ra.

  Si ka me ra e ç’ka me i thanë
  Botës që s’ka za, çastit gojëzanë.

  Oh, në ty,
  Në ty me pa edhe një herë
  Fillin e gjithçkaje të bukur
  Që s’është tjetër veçse një Heshti.

  Një Heshti
  E jeratisur nga një perëndi.

  Me vdekë,
  Një mijë herë me vdekë
  E me u ngjallë bashkë me ty
  Përsëri, në Heshti.

  Oh,
  Heshti,
  Heshti,
  Heshti!


  LUTJE

  O zjarr i lashtë, ruana,
  Fshehtësinë e gjërave të bukura
  Përgjithmonë, ruana.

  Ruana,
  Mahnitjen e Parë e të lashtë
  Që në sytë tanë lot malli ka krijuar
  Përgjithmonë, ruana.

  Ruana,
  Forcën për ta mundur ligësinë
  E për të qenë vetvetja
  Pëgjithmonë, ruana.

  Ruana,
  Këtë copë qielli e toke
  Ashtu siç e panë sytë e Naimit
  Përgjithmonë, ruana.

  Ruana,
  Nga Gjëmë e Ekleziastit
  Për pavlerësinë e gjithçkaje mbi dhe
  Përgjithmonë, ruana.

  Ruana,
  Dhuntinë që na fal kurajën me thanë
  Du’ me shkrue e s’kam kohë me shkue
  Pëgjithmonë, ruana.

  Ruana,
  Për të mos rënë aty ku sundon
  Harresa e merr fund kuptimi
  Përgjithmonë, ruana.


  KOHA

  (Për Shën Agustinin)

  Foli, aq shumë foli për kohën,
  Sa krejt i cfilitur nga ky pyll
  I errët dhe i ngatërruar doli .

  Deshi ta maste me saktësi po s’dinte
  Ç’të bënte me shkuarën që kish ikur,
  Të ardhmen që ende s’kish mbërri
  Dhe të tashmen që rridhte e rridhte
  E s’mund ta zinte kurrsesi.

  Atëherë u ndal e tha, Zoti im, më ndihmo
  Të dalë nga ky pyll i errët e i ngatërruar
  Se ç’është koha, unë nuk e di.

  Po ti harrove, o i bekuar,
  Harrove që tërë kohën e shpjegove
  Kur the:” Zoti im, ditët e mia deri në pleqëri
  I çove, por sesi i kalova, nuk e di”.


  SHUMË KISHA DASHTË

  Shumë, shumë kisha dashtë,
  Në ato çaste mbrëmësore prej deliri
  Edhe një herë me u kthye.

  Me pikë, si prej qielli me pikë e me ra
  Nën hijen e një lisi degëshumë,
  Aty ku botën dikur, ashtu në heshti,
  Të plotë, si një hënë të plotë e kam pa.

  Me pikë e në atë breglumi si kristali me ra,
  Aty ku drithërima hane, qiejsh e yjzish
  Këta dy sy prej kënge, i kanë mësuar me pa.

  I kanë mësuar me pa
  Dhe për gjëra të bukura e të tretura
  Mall me pasë, e ndojherë edhe me qa.


  KISHTARI

  Ti the se të gjitha janë thënë në këtë botë
  Dhe gjë të re nuk ka nën Diell.

  E ke thënë, po harrove
  Që vetë ti një poezi vaji e gjëme
  Të bukur e të re, për të gjtha të këqijat
  Dhe kalueshmërinë në këtë botë e krijove.

  Ndoshta i gjithë ky tundim vjen
  Ngase ne kemi me u vdjerrë, me shkue;
  Por ti harrove se në këtë botë
  Kemi ardhur me lanë farën e me ikë
  Që të tjerët të vijnë, të reja me krijue.

  Po s’është çudi, o Kishtar,
  Sepse këtë as Sokrati s’e ka ditur
  Derisa në një ag të lashtë, ndan një ruge,
  Diotima nga Martinea s’ia ka mësuar.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË