More
  KreuLetërsiBibliotekë"Enciklopedia e mërgimit", poezi nga Entela Tabaku dhe Shqiptar Oseku

  “Enciklopedia e mërgimit”, poezi nga Entela Tabaku dhe Shqiptar Oseku

  acculturation

  A series of changes in cultural mores (ideas, words, values, norms, behaviour, institutions) resulting from direct and continuous contact between groups of different cultures, particularly through migratory movements or economic exchanges.

  sa herë kam shëtitë kështu
  buzë këtij lumi
  kam pritë me iu shkri akujt
  dhe ia kam ndjekë rrugën
  kam luejtë me fëmijët
  jam puthë
  jam ulë dhe kam lagë kambët
  jam përkulë me ia dallu fundin e errët
  u jam afru rosave të egra
  (me xhepat mbushë me bukë)
  dhe pa dashje i kam trembë
  ato dhe pleqtë
  që u druhen të huejve
  kam ecë
  kam ecë
  dhe ia kam mbërritë derdhjen
  ia kam gjetë vendet ma të bukura
  dhe jam kthy gjithmonë
  po asaj udhë
  përpjetë
  kam mbledhë
  çka ka mbetë

  dhe rrjedh
  rrjedh gjithmonë
  një lum tjetër
  përbri

  alien

  A person who is not a national of a given State. See also foreigner.

  unë nuk jam si gratë e këtij vend
  por unë nuk jam ma as si gratë e vendit tem
  unë jam ai akrobati që pa rrjetë mbrojtëse
  me një shkop të gjatë balancon mbi tel
  mbahem per vedi e per çfarë kam në duer
  si gratë në mërgim
  gjithmonë në kapërcyell
  gjithkund e huej

  border

  A line separating land territory or maritime zones of two States or subparts of States. See also green border.

  Punë. Shtëpi. Fëmijë që rriten.
  Agjendat e mbushura.
  Por rreth nesh, në horizont, të njëjtat reliefe
  si për breznitë para nesh.
  Kam frikë se kemi keqkuptuar gjithçka tmerrshëm.
  Nën mua, thellë nën këmbët e mia, i njëjti dhé
  i durueshëm si gjithmonë.
  Më pret qetësisht ta mbaroj turnin.
  Në punë. Në përkëdhelje flokësh të vogla.
  Me timon, në kapje ngërçi.
  Ti shikon orën. E di, ndihet sikur jemi në zeitnot.
  Unë nuk e di si e ballafaqon ti vogëlsinë tënde të paskajshme.
  Por unë për vete
  tërë jetën kam lidhur nyje me penj të ndryshëm.
  Dashuri. Besnikëri. Detyrë.
  Kanë qenë turli ngjyrash, për turli njerëz.
  Dhe ajo që më shtyn në afërsi lidhëse është kuptesa
  shpesh herë e ndërdijshme
  se e kemi vetëm njëri-tjetrin: se askush prej nesh
  s’do të kthehet më kurrë
  në shtëpi.

  checkpoint

  A location (on the land border or at an airport or seaport) where persons are stopped by border officials for inspection and clearance, in order to enter the State. See also, border crossing.

  Tabela orientuese. Doganierë.
  Sy që vëzhgojnë 24 orë.
  Mure të larta porta të ndryra me shtatë lloza
  për njerëz në nevojë.
  Por le ta themi- një portë e veçantë hapet
  për turistë e tregtarë. Si gjithmonë.

  S’ka ndryshuar gjë në kufi që nga zanafilla.

  Shtatë qytetet e arta Ur Uruk Troja
  të gjithë ngritën mure të larta me shumë porta
  para se të firoheshin.
  Le ta themi- Ky kufi
  do të jetë vrasja e gjithë species.

  E pra, mund të dukej krejt ndryshe.
  Do të mjaftonte si tabelë një fun buke i drunjtë
  me bukë e krypë përmbi.
  E një melodi.

  Kështu këndojmë ne në këto troje, motër.
  Kështu ndihet ahu, vëlla.
  A ka të tillë nga ju?

  Por jo. Tabela orientuese. Doganierë.
  Sy që vëzhgojnë 24 orë.
  Ndërsa vijëndarja e vërtetë ndodhet gjithmonë
  në trojet e brendshme të origjinës:
  një prind me fëmijën mbi supe është
  kufiri më i shenjtë.

  Sa herë i kemi braktisur ata?

  Le ta themi: në luftëra e skamje
  nuk shihen kurrë fëmijë mbi supe prindërish.

  Le ta themi: prandaj kemi doganierë.
  Kamera. Sy që na vëzhgojnë 24 orë.

  Me paratë që derdhim për siguri
  të gjithë duhej të ndiheshim më të sigurt.
  Por nuk jemi.

  discrimination

  A failure to treat all persons equally where no objective and reasonable distinction can be found between those favoured and those not favoured. See also xenophobia.

  fjala jeme
  ka tingull të huej
  edhe në shkrim
  shkon e lidhun për emën
  tem
  si theks i padukshëm
  që thirret ndër germa
  mbush armë mosbesimi
  që presin me iu shprazë
  në rastin ma të parë
  dhe fjalës teme
  i duhet me buzëqeshë
  paqtueshëm
  edhe me shkrim

  emigrant

  A person undertaking an emigration. See also immigrant.

  mërgimtari nuk rritet
  në kthim asht gjithmonë fëmi
  qilimi i kuq e josh njëlloj me u rrokullisë
  në thakët e ngrohun
  prej diellit
  mërgimtari nuk plaket
  në kthim asht gjithmonë rini
  bregu i liqenit e josh njëlloj me u dashtë
  në gurët e ngrohun
  prej diellit
  mërgimtari nuk ndryshon si të tjerët
  koha i ndalet qilimash e gurësh
  kërcen hopthi nga viti në vit
  ndër javë të ngrohuna
  prej kthimit

  family members

  In the broadest sense, the group of persons descendant from a common ancestor and tied together by marriage or filiations. See also child, dependant, derivative applicant

  u rritën fëmijët
  çdo darkë diskutojnë politikë
  unë ende u kontrolloj mbarimin e pjatave
  kurse ata:
  qoftet janë shenja të qarta politike të djathtë
  sallata manifest i hapun i politikës së majtë
  ekstremistët janë ato erëzat që futa pa leje
  në patate
  ose edhe ma keq
  uji në shishe që paskam hedhë
  në limonatë

  u rritën fëmijët dhe ndiejnë në ajër
  se rrita e tyne asht një aksion politik
  gjella e gatueme prej tjetërkujt të mban bebe
  me u rritë asht me shtru bukën tande
  në tavolinë

  integration

  “Integration” can be defined as the process by which migrants become accepted into society, both as individuals and as groups.

  tash buzë rrugës teme
  asaj ku shkoj çdo ditë
  nuk lypin ma andrrat e rinisë
  mbështjellë me letër dhuratash
  “nesër bahet mirë
  të huejt bahen vendas
  vendasit bahen të lumtun”
  tash buzë rrugës teme
  asaj ku kthej çdo ditë
  lypësat lypin bukë dhe ajër
  mbështjellë në gazeta
  ”bota u prish
  të huejt po na e lypin vendin
  andrrash”
  tash buzë rrugës
  teme?
  asaj ku lyp çdo ditë

  Jus soli

  The rule that a child’s nationality is determined by its place of birth (although nationality can also be conveyed by the parents). See also jus sanguinis.

  ne që i lindëm fëmijët nëpër botë
  aty ku nuk ka kuadrate të njohuna
  ku nuk përkulesh harrueshëm mbi foshnjë
  ku ke guxim me ia kthy shpinën veç djepit
  ku qëndron drejt dhe vrojton
  ne mësuem të rritemi me ta prej fillimit
  ta shohim botën përtej supit tonë
  t’i kacavaremi vedit mbi krye mandej
  e t’ia lidhim flokët për qiell

  ne që i lindëm fëmijët nëpër botë
  e dimë se bota nuk ka kande
  sillet e përsillet
  rrumbullak

  green border

  Term used to describe a State’s land border between checkpoints. See also checkpoint.

  Mërgimi sonte është një plak që shëtit qenushin nëpër një park të ndriçuar nga drita të verdha. Kapele, syze, bastun, këpucë të përshtatshme për moshën. Një shi i imtë mbi dëborë. Mbi kokë mbretëria e errësirës së gjithmonshme.

  Bulevardi i parkut ka mështekna në dy anët që tundin degët si flokë të një gruaja në një poezi të cc cummings. Plaku ndalet. I shikon, e në sy i ndizet një shkëlqim i vjetër.

  Qenushi ngre këmbën e pasme. Shurra i lag bar të vdekur.

  Kur e mbaron, ndalet dhe shikon të zotin.

  E di filozofi im, i thotë plaku, e di që është kot ta mendosh atë grua, kaq vite më vonë. Flet në theks të huaj por qenushi e kupton. E di edhe vetë. Por këto degët e mështeknave më hutojnë gjithmonë.

  Qenushi kthen kokën nga rruga.

  Vazhdojnë shëtitjen ngadalë, pa vërejtur një burrë të mbështetur tek hija e një lisi. Ai pret pak sa të largohen dhe nxjerr celularin, e nis të shkruajë. Mërgimi sonte është një plak që shetit qenushin nëpër një park të ndriçuar nga drita të verdha.

  refugee

  Persons who flee a country because their lives, security or freedom have been threatened. See also de facto refugee, displaced person.

  Ne mbiemrin e kishim muti
  Më tha Ismaili çami plak
  Ik or çam muti këtej
  Ik or çam muti andej
  Edhe tash na thonë njësoj
  Ja kosovarët e nxuarën me luftë
  Pse s’shkoni edhe ju të luftoni
  Po kërkoni të na vini flakën neve
  Kështu or bir na ndajnë
  Në Ne dhe Ju
  Edhe fëmijët që na lindën këtu në Shqipëri
  Pale më neve pleqve të fishkur
  Kur na rripnin ato pak që kishim
  Na quanin budallenj
  Tash kur rrimë mënjanë na quajnë të pabesë
  Askush s’na e shtrin një dorë
  E kur ndihmojmë njëri-tjetrin egoistë na thonë
  Ne kurrë të mirë nuk bënemi
  Çamë muti qemë e çamë muti mbetemi
  Për jetë e mot
  Për të mbijetuar mpihemi
  Shndërrohemi në gurë
  Unë ka dy vjet që nuk shoh
  Ka tre vjet që nuk dëgjoj
  Mbaj mend veç tre orë
  Shyqyr ju o bir që patët fat
  e u kthyet në trojet e lashta
  Guri rëndë peshon vetëm në vend të vet
  Kështu më tha Ismaili çami plak
  Vajza ime e lindur në ekzil që dëgjoi Ismailin
  fshehu fytyrën
  në kraharorin tim

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË