More
  KreuLetërsiBibliotekë"Dashuri siberiane", poezi nga Drita Çomo

  “Dashuri siberiane”, poezi nga Drita Çomo

  PËR VETEN

  22 vjet
  Sa pak dhe sa shumë
  Sa pak për të njohur kaq shumë dhembje,
  Sa shumë për të bërë kaq pak në jetë.

  22 vjet mund të ishin
  Vite pasioni, kënge, rinie
  Mund të ishin vite librash e kërkimesh,
  Ngarkesa ëndrrash e poezie.
  Shumë gjëra mund të ishin
  Po mbyllur në guackë si kërmilli
  22 vjet si t’i zvarrisësh?

  Si t’i durosh për tërë këta vjet
  Buzë hekurash, të shkurtrat takime,
  Minutat që ikin aq shpejt, aq shpejt,
  Ndarjen, mallin dhe dhembjen,
  Që të rëndojnë mbi shpinë.

  Si të ecësh kaq pranë vdekjes,
  Ta zhveshësh veten nga më e thjeshta ëndërr
  Dhe të studiosh qetësisht në bibliotekë
  Literaturë që flet për vdekjen tënde.
  Ta prekësh vdekjen rastësisht
  Një mëngjes pas gjumit,
  Strukur rrëzë kofshës në një gjëndër.

  Në sipërfaqe asgjë e veçantë nuk duket,
  Në sy pranvera vend ka zënë.
  Ndodh që rrugës qesh me fëmijë të bukur
  Dhe e di që kurrë s’do bëhesh nënë.

  Dhe të gjitha janë krejt të zakonshme,
  Nën këmbë toka, lart qielli dhe re,
  në mars sythet çelin dhe stinët ndërrohen.
  Kot të ankohesh
  Klith po deshe pa fund: “Përse?!”

  Kot të gjitha… Po jetën e dua shumë
  Dhe shpesh gëzohem ashtu kot, pa ditur,
  Gëzohem që dua dhe që më duan,
  Për një copë diell, për diçka të bukur.

  Mars 1980


  NËNËS

  Atë ditë ajo dukej krejt e thinjur.
  Sytë e errët,
  Si gjithnjë fshihnin dhembjen.
  E kish harruar atë ditë zemërimin.
  Atë ditë ajo ishte
  Vetëm nënë.


  PËR TY

  Lëkunden pishat nën retë që ikin,
  Ikin e ikin retë nëpër shi…
  Unë pres të shoh pas reve pak qiell,
  Ashtu siç pres pasditeve, të më telefonosh ti.
  Po ti s’dukesh gjëkund. Ku paske humbur,
  Ka kaq ditë që pres. Dhe bie shi…
  Si mund të jetoj, pa pak qiell të kaltër,
  Si mund të jetoj, pa zërin tënd, pa ty.
  Ti do vish, unë e di, do vish patjetër,
  Po unë dua të vish tani, nëpër shi,
  Pastaj retë do të ikin dhe do të dalë dielli
  Po unë dua diellin të ma sjellësh ti.

  24 mars 1978


  DASHURI SIBERIANE

  Po bie shi… dhe ti je kaq larg
  Po ndoshta dhe s’dua të jem me ty
  Ky qiell gri… Në shpirt – kaq akull,
  Kaq ftohtë në shpirt. Si në Siberi.

  E megjithatë, unë të dua.
  Dhe të dua shumë, çuditërisht
  Po qe se të urresh është njësoj si të duash,
  Të urrej dhe të dua njëkohësisht.
  Të urrej për atë, që më prishe qetësinë
  Të urrej, pse erdhe tek unë,
  Për çdo gjë të vërtetë dhe çdo gjë të dyshimtë
  Të urrej dhe të dua kaq shumë.

  Dhe në shpirt kam dimër, gjithnjë dimër,
  Një ftohtësi pa fund dhe pa anë
  Në sa gradë nën zero paske lindur,
  Dashuria ime siberiane.
  Në të tërë qënien time bie shi
  Dhe ti nuk je. Dhe ti je aq larg
  Kam dëshirë për ty, kam nevojë për ty
  Dhe prapë s’dua të jemi bashkë.

  9 shtator 1978


  CA LULE

  Ca lule të bardha këputa në kopsht,
  Si pikëllim i bardhë kanë ulur kokën
  E duket se më thonë, po përse,
  Ç’faj kishim ne, ç’faj kishim ne…
  Ç’bëra, them me vete, veten shaj,
  Po ja dhe unë vuaj dhe pa faj…
  Petalet e bardha nis i shkund,
  Si dhembje të vogla në dhembjen e pafund.
  Po unë e dija, them me vete, veten shaj,
  Se ç’do të thotë të vuash, kur s’ke faj.

  12 prill 1978


  PËR ATA QË DO VINË

  Në pafundësinë e qiellit
  dhe mbi ashpërsinë e tokës
  Hodhëm hapat e parë.
  Dy qenie të vogla, mizorisht të vogla.
  Në tragjedinë e paanë të botës,
  Nga më të zakonshmit udhëtarë.

  Ecëm.
  me një të kaluar që s’e kishim jetuar
  Dhe pa të ardhme.
  Megjithatë jetuam.
  Pikërisht për të kaluarën
  Dhe pikërisht për të ardhmen.

  E deshëm jetën. Thjesht.
  Dhe e duam.
  Në humbëtirën e kohës shtyjmë monotoninë
  e ditëve.

  Pa asgjë të re.
  Ata që do vinë, të mos pyesin
  përse jetuam:
  jetuam, që ata mos jetojnë si ne.
  Që ata të kenë ëndrra të lira,
  si deti;
  Të mos e njohin ngushtësinë
  makabre të qelive,
  Që ata ta duan diellin dhe njëri-tjetrin
  Dhe të mos u besojnë kaq shumë perëndive.
  Që ata ta dinë çdo të thotë DHEMBJE
  Çdo të thotë të njohësh frikën dhe lotët
  Dhe ta kuptojnë se… “Partia” dhe “Revolucioni”
  Nuk mjaftojnë për ta bërë më të mirë botën.

  Gusht 1977

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË