Kreu Letërsi

Letërsi

“Shija e vetmisë!” tregim nga Shpëtim Gina

Ajo nuk qau. Më kot ai mendoi se pas disa hapash do të kthehej përsëri. Ajo iku. Tani dukej tek ngjitej shpatit...

“Cuneus prophetarum”, një vepër madhore në shërbim të dijes dhe atdhetarisë

Nga Edvalda Paci Në 330-vjetorin e kalimit në amëshim të një prej autorëve më në zë të letërsisë...

“Para se të lindja” nga Hyjni Ceka

Para se të lindja, iu shfaq sime ëme një dervish, në ëndërr. - Po të vjen Hysen Efendiu, -...

“Biblioteka e Babelit” nga Jorge Luis Borges

Përktheu nga origjinali Mira Meksi “By this art you may contemplate the variation of the 23 letters…”...

Poezi nga Alma Braja

ÇFARË DO TË THOTË BEFASIM, NËSE JO SHMANGIE VETMIE? I. “Mos iu afro fjalës! Fjala nuk është...

Poezi nga Ermir Nika

DRURËT Çdo natë shoh në ëndërr drurë të vetmuar me degët rëgjuar prej shirash të përkohshëm, indiferentë nga zhurma e pyjeve,...

Frano Kulli: “Toka jonë” …e Salvator Gjeçit, nga “Ylli i kuq” në Shënkoll të Bregut të Matës

Drama “Toka jonë”, që ende sot është diku në skutat e kujtesës së disa brezave, në rrafshin e trashëgimisë së re letrare,...

“Gjinkallat e vapës” të Besnik Mustafajt

Nga Juan Asensio Mu në pikun e verës, para së gjithash në një atmosferë të rëndë e mbytëse stereotipe djegaguri, që...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË