Lexoni online gazetën ExLibris

ExLibris është gazetë e përjavshme letrare-kulturore, pjesë e Onufri SHPK. Klikoni butonin për të lexuar dhe shkarkuar falas të gjithë numrat.

BIBLIOTEKË

‘Sugjerim…’ nga Susan Hill

Shumë nga kujtimet e mia të hershme kanë gjetur strehë në mëngjeset e lumtura të së dielave. Ndihesha - dhe akoma...

Poezi nga Sadik Bejko

Brigje dhe brezni Gjyshit tim Për mua fëmijënpleqtë ishin të përjetshëm si brigjet(s’dija ç’ishte vdekja:djemtë do...

“Një udhëtim i paharruar me Dhimitrin” nga Mynever Shuteriqi

Në pranverën e vitit 1958, pas gjashtë muajsh, ne ktheheshim nga Moska në Tiranë. Dhimitri pas një rehabilitimi të tejzgjatur nga një operacion disi...

Poezi nga Alen Brlek

Alen Brlek (Zagreb, 1988) është autori i ftuar në Rezidencën letrare “Tirana in Between”, organizuar nga POETEKA, si pjesë e READING...

“Veza e Zeusit” tregim nga Panos Ioannides

Lidës, pas dasmës që bënë, Suani i premtoi se gjatë lindjes së fëmijëve të tyre ai do arrinte të siguronte, me çdo kusht, leje...

Intervista

Pyetësori “Librat e jetës sime: DURIM TAÇI

Libri që po lexoj ndërkohë Është romani i Laurenc Sternit ‘Tristram Shandy’, të cilin e kam hasur të cituar...

ARTIKUJT E FUNDIT

faslli_haliti

Roland Gjoza: Kënga e fundit e mjellmës, apo…

Faslli Haliti na la, zemra e tij e artë u këmbye me amshimin. Ajo ngeci për njeriun dhe rron për përjetësinë. Atje ndodhi, në një spital, në Tiranë, i pa ngushëlluar si...

Xhevair Lleshi: Faslli Haliti, shpirti i poetit si arë e punuar…

Mos më shiko nga duart për ndonjë dhuratë, / Dhurata më e bukur e duarve – / Shtrëngimi. Ai recitoi me mërmërimë vargjet e tij, sikur të kujtonte një këngë të vjetër....
Sadik Bejko

Poezi nga Sadik Bejko

Brigje dhe brezni Gjyshit tim Për mua fëmijënpleqtë ishin të përjetshëm si brigjet(s’dija ç’ishte vdekja:djemtë do të mbeteshin djem dhe burra – burrat).Që atëherë më pëlqyen...

Nehas Sopaj: Dritëhija, këndi nga vëzhgohet bota

(Ramadan Rexhepi: Udhëkryqi, roman, Agoraprint, Shkup, 2021) Vepra e parë e shkrimtarit Ramadan Rexhepi, Kumbonaret, është libër me tregime dhe novela e botuar nga NGB Rilindja e Prishtinës...

Enver Kushi: Qemal Draçini, pavdeksia e krijuesit

KOHËT E QEMAL DRAÇINIT Qemal Draçini është prologu i krijuesit shqiptar në vitet e diktaturës komuniste dhe shpirti i lirë i vrarë pabesisht, ose thënë ndryshe zhgënjimi i atyre...
Migjeni

Rudolf Marku: Shkrimtarët që rrjedhin nga pasardhësit (Një homazh për Migjenin)

1. Jemi mësuar që në letërsi, dhe përgjithësisht, në krijimtarinë artistike, të mendojmë për paraardhësit që ndikuan më së tepërmi në krijimtarinë e autorëve. Te Asdreni duken qartë gjurmët...

Alfred Çapaliku: Prozëpoezia e Migjenit “Një refren i qytetit tem” – “fragment”

“Me Migjenin fryn nëpër letërsinë shqiptare një frymë e re, të thuesh e paprovueme deri më atëherë.”Qemal Draçini - (Malseni). Shkodër, 16 - 18 Fruer 1940.

Agron Tufa: Libri që më ndryshoi mendjen? Proza e Kafkës, poezitë dhe esetë e...

Pyetësori "Librat e jetës sime" Libri që po lexoj ndërkohë Po përfundoj (rilexim) faqet e fundit të romanit “Uliksi” të James Joyce në shqip, të cilin...
Paul Gauguin

Bledar Kurti: Nga vijmë? Çfarë jemi? Ku po shkojmë?

Nga vijmë? Çfarë jemi? Ku po shkojmë? A nuk është kjo dilema e çdo njeriu? A nuk është kjo esenca e ekzistencës sonë njerëzore? Dhe, a nuk e ka munduar ajo njerëzimin...

Intervistë me Nobelistin Abdulrazak Gurnah

Çfarë mendoni për kategoritë ose etiketat si letërsi botërore, letërsi postkoloniale dhe letërsi nga Globi Jugor? A mendoni se janë të nevojshme dhe/ose të rëndësishme ose të dobishme për të karakterizuar letërsinë...

ARTE PAMORE

KATEGORITË