Kreu Opinion

Opinion

“Po çmendem përsëri”: Rrëfimi tragjik i vetëvrasjes së Virginia Woolf-it

nga Hannah McKennett Letra e vetëvrasjes së Virginia Woolf-it dhe vendimi fatal për të hyrë në lumin Ouse...

Paul Auster: Si u takova me Samuel Beckett-in

Në Paris u shpërngula në shkurt të vitit 1971, disa javë pas ditëlindjes sime të 24-t. Atëherë kisha ca kohë që shkruaja...

Salman Rushdie: Shkruaj për lexuesit, jo për kritikët

S’mund t’ia lejosh vetes të mendosh për kritikën kur po shkruan librin. Është tepër e vështirë ta shkruash librin dhe në të...

John Updike: Rëndësia e shkrimësisë

Epo, kur të duhet të shpallësh rëndësinë e diçkaje, kjo mund të nënkuptoj se ajo nuk është edhe aq e rëndësishme. Dhe...

Xhevair Lleshi: Zija Çela – buka e grunjtë e letërsisë

Kam dashur gjithnjë ta kisha mik, të ma nderonte odën time të letërsisë. Dikur isha me të për një kafe, tek Taivani,...

Çfarë do të ndodhë me romanin pas kësaj? Mbi gjininë e pashmangshme letrare pas-pandemike

nga Emily Temple Kishin kaluar vetëm tre ditë në vetë-izolim kur im shoq u kthye nga unë dhe më...

Sloane Crosley: Një ditë do të kujtojmë gjithçka dhe do të shkruajmë një roman

Gjërat po lëvizin më shpejt nga sa mendohej, dhe jo vetëm në këndvështrimin e përhapjes së epidemisë. E djeshmja është sikur ka...

Mira Meksi: Revista letrare dhe misioni i saj prej “placente”

Eseja si pjesë rëndësishme e revistës letrare Shpesh bëhet pyetja: për se shërbejnë në thelb revistat letrare dhe ç’rëndësi...

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË