Kreu Opinion

Opinion

Kultura si jetë ndaj kulturës për përdorje

nga Mimoza Ahmeti Një nga diskutimet që tërheq vëmendjen individuale sot, është lloji i njeriut brenda kulturave. Por edhe mënyra...

Kadare: Shumica e njerëzve kanë dashuri për shkrimtarin, por kjo është e pabujshme

Ti e di mirë se kudo në botë çdo shkrimtar a artist i shquar krijon vetvetiu kundërshtarë. Me arsye, pa arsye, me...

Ftesë në studion-muze të Ismail Kadaresë

Të bësh një vizitë në banesën e një shkrimtari, do të thotë të pranosh një ftesë për të zbuluar hapësirat e një...

Diktatura digjitale

Nga Ardian Ndreca Dy muej para se me vdekë, në janar të vitit 2007, Jean Baudrillard, filozof francez...

Anila Omari: Mungesa e leximit tek të rinjtë varfëron gjuhën

Para pak ditësh, në një tryezë diskutimi u bënë bashkë specialistë të gjuhës dhe të letërsisë shqipe. Aktiviteti i organizuar nga Akademia...

Dita e Librit – reflektimi i një feste në kryeqytet

Edhe pse ishte kaotike në kryeqytet, më 23 prill, u festua Dita Ndërkombëtare e Librit dhe e Drejta e Autorit, ku pati...

Një bisedë në Ulqin, për librin shqip, qytetin dhe shqiptarët “e përjetshëm”

Në kryqëzimin e Krythës, ku “rrugët” ndahen si thikë për shqiptarët, ka një tabelë: “Po kryhen punime, kalim i bllokuar!” Ishim lajmëruar...

Kadare: Dita e 29 prillit 1994

Revista franceze “Nouvelle Observateur” u kërkoi 100 shkrimtarëve të kohës, të shkruanin si e kanë kaluar ditën e 29 prillit 1994....

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË