More
  KreuHistori

  Histori

  Pra, në të vërtetë, nuk qenka Gutenbergu ai që shpiku shtypshkronjën

  M. Sophia Newman Nëse një libër do të cilësohej “i njohur botërisht si më i rëndësishmi nga të gjithë librat e shtypur”, cili prisni të jetë? Nëse...

  Zërat e historisë në dramën e vetme të Kongresit të Lushnjës

  HEKURAN ZHITI -nga Akti III i dramës “Të mblidhemi në Lushnjë” Në Kongres: Salla me 10 ose 12 sërë karrigesh. Në krye një tryezë e madhe, në anë...

  Dhimitër S. Shuteriqi: Arsimi dhe kultura në qytetin e Voskopojës në shek. XVII

  Në shek. XVIII, një sërë qytetesh shqiptare si Shkodra, Prizreni, Prishtina, Elbasani, Berati, njohën një zhvillim kulturor të dukshëm për atë kohë të feudalizmit dhe të...

  Ardian Ndreca: Në 30-vjetorin e demonstratës së parë antikomuniste në Shkodër

  Sot e 30 vjet ma parë në Shkodër ndodhte nji ngjarje e pazakontë për kohën, ishte 14 janari i vitit 1990 kur në bulevardin kryesor qytetarët...

  Njeriu që shpiku shitblerjen e librave siç është edhe sot – “Tempulli i Muzave” i James Lackington-it, libraria më e lirë...

  nga John Pipkin Pak njerëz ka të ngjarë ta kujtojnë sot James Lackington-in (1746-1815) dhe librarinë e tij dikur të famshme në Londër, “Tempulli i Muzës”,...

  Hasan Bello: Fjalori i Kostandin Kristoforidhit dhe diplomacia greke

  Kostandin Kristoforidhi (1827-1895) ka qenë studiues i shquar i gjuhës shqipe dhe veprimtar i Rilindjes Kombëtare. Ai lindi në Elbasan në vitin 1827 dhe...

  Aurel Plasari: Refuzimi i “Shqipërisë turke” prej konsujve francezë

  Vëllimi i ri i studiuesit Luan Rama Konsullatat franceze në Shqipërinë e Shekujve XVII-XVII është nga ato punime divulgative me vlera diturore që në kulturën shqiptare...

  Gjama e Dukagjinit, gjendje apo proces?

  Nga Ledia Dushi Kur përmbi ne bie vdekja e një të afërmi, na krijohet ndjesia e një asgjësimi të botës e të realitetit dhe sa...

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË