Kreu Histori

Histori

Gjama e Dukagjinit, gjendje apo proces?

Nga Ledia Dushi Kur përmbi ne bie vdekja e një të afërmi, na krijohet ndjesia e një asgjësimi...

“Hebrenjtë në Shqipëri”, një libër i Monika Stafës që zgjon interes të veçantë

“Është pritur prej kohësh një libër për hebrenjtë në Shqipëri. Nuk është e tepërt të theksohet se...

Buzukun lypni?

Ma të parat kopje të fotografueme të Buzukut ndë Shqipëni Nga At Justin Rrota Ende...

Evalda Paci: Si u shkrua vepra për kulturën shqiptare në Venedik

“Skënderbeu” i Lucia Nadinit Si përkthyese dhe përgatitëse e botimit të profesoreshës Lucia Nadin mbi figurën e Skënderbeut, të...

Del nga Arkivi Shtetëror: një dorëshkrim “ëndrrash” i shek. X në trojet shqiptare

Dikush më merr në mëngjes në telefon dhe thotë: “Të pashë në ëndërr. Mirë je?” Sigurisht që jam mirë. Kam ngrënë mëngjes...

Nebi Bardhoshi & Olsi Lelaj – etnografia e djeshme, mes dy kalendarëve shtetërorë

Bisedoi: Violeta Murati Për herë të parë kemi një histori të mendimit etnologjik, me një monografi historike me...

Çështja shqiptare: Letra e Garibaldit për Dora d’Istrian

Për herë të parë, në gazetën “Tomorri” të vitit 1942, botohet letra e një oficeri garibaldin, një...

Zbulohet origjina e panjohur e Himnit të Alfabetit

nga David Hosaflook Kongresi i Manastirit (14–22 nëntor 1908) ishte ndër kuvendet më të rëndësishme në gjithë historinë politike dhe...

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË