Kreu Letërsi

Letërsi

T(r)opikë të trishtë (mbi motivin e Vetmisë në novelat e Martin Camajt)

nga Hysni NDREU 1. Botë në shmang Ndër motivet kryesore që gjallojnë në veprat e Martin...

Gjergj Meta: Krishtlindje në shtëpinë e Rasimit dhe bariu-fëmijë nga Tirana

Andante Megjithëse rruga për të shkuar në Lurë, në këtë amfiteatër të natyrës, sikurse ka thënë dikush që ka...

Drama njerëzore në romanin “Qyteti i fundit” të Petro Markos

nga Xheni Shehaj Italia ka kapitulluar. Italianët kanë ndërtuar një qytet brenda qytetit. Janë mbledhur të gjithë në Durrës dhe...

“Kthimi i profetit”, një metanarrativë njerëzore

nga Shqipe Elezi Autori përballë utopisë “Kthimi i profetit ” i autorit Adil Olluri është libri i...

Një libër i shkrimtarit italian Giovanni Catelli argumenton se Camus është vrarë nga KGB

Gjashtëdhjetë vjet pasi fituesi i çmimit Nobel, Albert Camus, vdiq në një aksident automobilistik në moshën 46 vjeçare, një libër i ri argumenton se...

70 vjet të revistës “Jeta e re”

nga Demë TOPALLI Kur flitet për revistën letrare Jeta e re, assesi nuk mund të shmanget konteksti historik në të cilin ajo...

Lazër Shantoja: Gungalla, gomari e nji lule mullagë

Lazër Shantoja: moderni i viteve ’30 nga Ardian Ndreca Atë mars të vitit 1938 posta i solli Cuk Simonit, botuesit...

In memoriam: Myftar Gjana

Pas një sëmundje të rëndë u nda nga jeta në moshën 59 vjeçare poeti, përkthyesi dhe botuesi i veprës së Arshi...

Artikujt më të fundit

Marcel Duchamp: Propozoj të tendos ligjet e fizikës

Intervistë me Francis RobertsDhjetor 1968, ARTnews Duke vizituar retrospektivën e tij formale në Pasadena në 1963, foli për...

Dr. Luan Topçiu: Parakët e një qytetërimi të ri

Artisti i huajësuar nuk mund të gjejë paqe dhe drejtpeshim me gjendjen e tij të re, kur mungojnë plotësisht viset e kujtimeve...

Enxhi Naumi: “Perëndia mbrapsht dhe e dashura”, muzeu i ndjesive që më mungonte në një realitet plot muzeume objektesh.

- Do të më doje ti, po të mos ishte diktaturë? “Perëndia mbrapsht dhe e dashura” m’u soll për...

Dr. Primo Shllaku: Mbi dukunitë jashtametodike në letërsinë e kohës së socializmit real – rasti Blloshmi

Tashma asht e kjartë për të gjithë ne se gjatë periudhës së socilaizmit real dhe, konkretisht, gjatë kohës kur realizmi socialist shpallej...

KATEGORITË