Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Gazmend Krasniqi: Si mund të lexohet postmodernizmi me ndihmën e kritikëve dhe teoricienëve Linda Hutcheon, Brian McHail, John Barth, Umberto Eco, Gerard Genette, Roland...

Vijon nga: https://exlibris.al/gazmend-krasniqi-si-mund-te-lexohet-postmodernizmi-me-ndihmen-e-kritikeve-dhe-teoricieneve-linda-hutcheon-brian-mchail-john-barth-umberto-eco-gerard-genette-roland-barthes-matei-calinescu-jean/ 3. METAFIKSIONI             Sipas shumë kritikëve, veprat postmoderniste janë:

Nikollë Berishaj: Humbja si pikënisje drejt fitores

Vjen një situatë kur për artistin fillojnë të zhduken kufijtë, fillimisht ata lokalë e krahinorë, për të shpërthyer në rrafshin kombëtar, duke...

Floresha Dado: Studimi historiko-letrar në raport me teorinë dhe kritikën letrare

A është historiani i letërsisë edhe TEORICIEN LETRAR? Studimi i letërsisë sonë, në shtrirjen e gjatë kohore, në variushmërinë...

Arbër Ahmetaj: “Ngjizja e papërlyeme”, një roman i pashmangshëm

Romani i fundit i Agron Tufës, “Ngjizja e papërlyeme”, është LIBRI! Ngërçi sipërfaqësor i kësaj fraze vjen nga vetë subjekti: Martin Gega...

Agim Vinca: Stili ballkanik i sjelljes

Në intervistën e shkrimtarit maqedonas Bozhin Pavllovski me titull Të sjellit ballkanik në rreth, të botuar në numrin e Vitit të Ri...

Namir Lapardhaja: Odiseja e jetës dhe e dashurisë në novelën “Haxhiu i Frakullës”

Dashuria e Haxhiut të Frakullës me Meremxhenë, të bijën e udhëtarit të njohur Serdar Ali Hanit, është motivi kryesor në novelën “Haxhiu...

Kosovar Berisha: “Inati” i Philip Roth

Vitet e pesëdhjeta dhe të gjashtëdhjeta të shekullit XX në historinë amerikane portretizohen si dekada protestash, trazirash dhe zhgënjimi. Fundi i Luftës...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË