Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Ernest Marku: Fjalori Fishtjan i Frano Kullit

“Fjalori i veprës së Fishtës”, me autor Frano Kullin, nji tjetër vepër serioze që i shtohet skedarit të leksikografisë të së ashtuquejtunës...

Ballsor Hoxha: “Ngjizja e papërlyeme” si epiqendër e një dhune kolektive

Le të pyetemi si ndodh që në prag të zanafillës së një shtjelle të dhunës globale, të njeriut ndaj njeriut, shpërfaqet një...

Prof. dr. Hysen Matoshi: Arbëreshët – krahu i shqiptarisë

Arbëreshët përbëjnë ngulimin më të rëndësishëm dhe më me ndikim në botën shqiptare. Të shkëputur fizikisht nga trungu i Atdheut, arbëreshët përgjatë...

Gilles Deleuze & Felix Guattari: Një edip i zmadhuar

Përktheu nga origjinali frëngjisht BALIL GJINI Letër babait, mbi të cilën mbështeten interpretimet e trishtuara të psikanalizës, është një...

Zija Vukaj: “Ardhësit – këngët e Ali Binakut”

Vepra “Ardhësit- këngët e Ali Binakut” përbën një çast të rëndësishëm letrar në veçanti dhe kulturor në përgjithësi. Vlera letrare e këtij...

Sara Treviglio: “Bijat e gjeneralit” Mimoza Hysa dhe regjimi si dyzim vrastar

Një veçori thelbësore i dallon romanet që ia kanë dalë t’i rrëfejnë siç duhet regjimet: ajo e fshehjes pas magjepsjes. Një gjetje...

Namir Lapardhaja: Alkimia e takimit të tekstit me lexuesin

Shënime për librin “Letër Dylqinjës” të Agim Baçit “Kush nuk ka lexuar, në moshën 70-vjeçare ka jetuar vetëm...

Skënder Asani: Letra që shpalosin në thellësi botën dhe veprimtarinë letrare dhe gjuhësore të Martin Camajt

Rreth librit të prof. Anton Nikë Berishës, Martin Camaj: “Letërsia ashtë jeta ime e vërtetë”. – 49 letra të tij –...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË