Kreu Letërsi Botime të reja

Botime të reja

“Shpallja e parimeve” nga Jerzy Grotowski

Përkthyen Stefan Çapaliku dhe Denard Xhillari 1 Ritmi i jetës në qytetërimin modern karakterizohet nga çapitja, tensioni, ndjeshmëria...

Fabulat popullore shqiptare mbledhur në Tetovë dhe Gostivar

Vëllimi Fabula popullore shqiptare, i mbledhur në Tetovë, Gostivar dhe në vendet rreth e rrotull, është dëshmi për të disatën herë e...

Mallkimi letrar i çmendurisë që kërcënonte Pessoan

Në shqip Fernardo Pessoa me librin “Edukimi i stoikut”, dorëshkrimi i vetëm i baronit të Teives, përgatitur nga Richard Zenith, përkthyer nga...

Margaret Laurence: Portretet e paharrueshme të grave kundër demonëve të tyre

Janë vitet ’70, një grua dyzetvjeçare shkruan në një atmosferë rurale romanin e saj më të suksesshëm, duke kujtuar mundimet e fëmijërisë,...

Romani “E veçanta e dhjetorit” e shkrimtarit Donal Ryan në shqip

Romani i Donal Ryan i përkthyer nga Renato Kalemi Zha-nri sjell një histori, sa të ëmbël, aq dhe të hidhur, që na...

“Një jetë me brenga” Rrëfimet e Kolec Topallit nga Kampi i Tepelenës

Më kujtohet ende dita kur u pushkatua daja. Ishte data 3 shkurt e vitit 1948. Që herët, pa u gdhirë ishin dëgjuar...

Visar Zhiti dhe Gazmend Kapllani, një bisedë “në dritë” përballë lexuesve

Gazmend Kapllani: Është historik takimi im, këtu, me Visarin në rastin e promovimit të librit “I keqi...

“Skënderbeu, një histori politike”, nga Aurel Plasari

Ky punim nuk është një tjetër jetëshkrim i Skënderbeut simbas modelit “jeta dhe vepra”; është një përpjekje për të hartuar...

Artikujt më të fundit

Durs Grünbein: Fjalët, çfarë janë ato, miq apo armiq?

Intervistoi Arno Widmann(botuar më 30.10.2020, në Frankfurter Rundschau) Përktheu nga gjermanishtja Valon Veliqi Z. Grünbein, cila...

“E verdhë mbi të zezë”, cikël poetik nga Nafije Zogaj

GJETHE TË GJELBËRTA FILLUAN TË BININ dielli u shkëput nga yjetqë i rrinin larg zërit të zi të natësu...

“Kush ma gjen lisin e moçëm?” tregim nga Mehmet elezi

1. Qyteti dhe vetë kalaja mbi lumë u mpakën prej tute. Çka po u shihnin sytë, nuk ishte parë...

“Paris mon amour”, tregim nga Roland Gjoza

Nuk e di a beson në Krisht e, nëse beson në Krisht, beson dhe te Viktor Hygoi, i cili ta dëgjon fjalën...

KATEGORITË