Kreu In memoriam

In memoriam

Lamtumirë, maestro Camilleri! Fenomeni gjuhësor edhe në sfidën e përkthimit shqip

Nga Diana Kastrati Andrea Camilleri, të mërkurën, dha frymën e fundit si një patriark, i rrethuar si rrallëkush...

Kur dheu i Arbnit humbi Frang Bardhin, hartuesin e të parit Dikcionar Latinisht-Shqip

Nga Ledi Shamku KORRIK 1643 - Dheu i Arbnit humbet në moshë fare të re (vetëm 37 vjeç) një nga...

Kujtime për Mehmet bej Alltunin

Nga Ton Koka M’u dukte nji mungesë detyre e do të kishe pasë bremje ndërgjegjejet mos me u lanë pasardhësave episode...

“Përpara Fundit” në përgjigjen e fundit

Recension intim për librin e Ernesto Sabatos Nga Zija Çela I dashtun Ernesto!...

Në betejë me harresën, dramaturgu dhe aktori i papërsëritshëm

Në 30-vjetorin e shuarjes së Hekuran Zhitit, kur bijtë kujtojnë etërit Nga Visar Zhiti  Tridhjetë...

Shkrimtari antikomunist që duhet ta nxjerrim nga “burgu”

Homazh për Astrit Delvinën Nga Ndriçim Kulla  Mes shumë njerëzve që kanë pasur fatin të...

Gabriel García Márquez takon Ernest Hemingway-n

Nga G. G. Márquez E njoha menjëherë, ndërsa kalonte me gruan e tij, Mary Welsh, në Bulevardin St. Michel...

Sadije Agolli, “besnike si hija”, jeta me poetin

Nga Violeta Murati E dashur Sadije, të dua si jetën time, madje më shumë. Unë dëshiroj sinqerisht të...

Artikujt më të fundit

Dhoma më vete: Aty ku disa nga shkrimtaret më të mira krijuan art

Lauren Marino për hapësirat ku shkruan Virginia Woolf, Toni Morrison, Jane Austen, Maya Angelo, motrat Brontë dhe J.K. Rowling

A është “Ana Karenina” një histori dashurie?

Joshua RothmanThe New Yorker Përktheu nga anglishtja Engjëllushe Shqarri Para disa javësh, një të...

Edmond Cane: Çfarë po ndodh me arbërishten?

Përgjatë dekadave të fundit, dhe përgjatë edhe shqetësimeve në rritje për bjerrjen e arbërishtes në komunitetin italo-shqiptar në Itali, po artikulohet për...

Dy proza të shkurtra nga Franc Kafka

PARA LIGJIT Para ligjit  qëndron një portier. Te ky portier vjen një burrë nga rrethet dhe lutet për hyrje...

KATEGORITË