Kreu Çmime

Çmime

Diskutimet më të bujshme për “Nobel”-in në letërsi

Kur në fillim të shekullit që lamë pas, u tha se do të jepej një çmim prestigjoz në letërsi, të gjithë i...

Nga Agjencitë e lajmeve, te kompanitë e basteve: Kush janë favoritët e çmimit Nobel?

Përshëndetje! Mirë se erdhët në sezonin e spekulimeve për Çmimin “Nobel”,  një kohë argëtimi kur të gjithë lundrojmë në mbretërinë e letrave......

Disa fakte rreth çmimit “Nobel”

Në muajin tetor, Akademia Suedeze u ndan çmimet “Nobel” personaliteteve botërorë të cilët, me veprën, kërkimin apo zbulimin e tyre lënë gjurmë...

Çmimi Nobel në letërsi shpallet më 8 tetor, në orën 13.00

Të gjithë çmimet do të shpallen live në nobelprize.org Institucioni i dhënies së çmimeve ka vendosur të shpallë vendimet...

FITUESIT E PANAIRIT TË LIBRIT “FIERI 2020”

Mbyllet edicioni i 7-të i Panairit Kombëtar të librit “Fieri 2020”. Gjatë gjithë ditëve, panairi u shoqërua me: konferenca...

Michele Cometa: I madh është privilegji i poetëve. Laudatio për Ismail Kadare nga

I madh është privilegji i poetëve. Atyre u jepet të ëndërrojnë ëndrrat e njerëzimit, ëndrrat e një populli të tërë. Ismail Kadaresë...

Si u dha çmimi i parë Nobel për Letërsinë

Pas shumë hezitimesh, diskutimesh, zvarritjesh dhe pikëpyetjesh edhe pa përgjigje, Akademia suedeze, i jep më 1901 dhe për herë të parë Çmimin...

Selma Lagerlöf: Fjala në festën e Nobelit 10 dhjetor 1909

Lartëmadhëri! Të nderuar zonja dhe zotërinj! Para ca vitesh, po udhëtoja me tren për në Stockholm. Sa kishte rënë...

Artikujt më të fundit

Durs Grünbein: Fjalët, çfarë janë ato, miq apo armiq?

Intervistoi Arno Widmann(botuar më 30.10.2020, në Frankfurter Rundschau) Përktheu nga gjermanishtja Valon Veliqi Z. Grünbein, cila...

“E verdhë mbi të zezë”, cikël poetik nga Nafije Zogaj

GJETHE TË GJELBËRTA FILLUAN TË BININ dielli u shkëput nga yjetqë i rrinin larg zërit të zi të natësu...

“Kush ma gjen lisin e moçëm?” tregim nga Mehmet elezi

1. Qyteti dhe vetë kalaja mbi lumë u mpakën prej tute. Çka po u shihnin sytë, nuk ishte parë...

“Paris mon amour”, tregim nga Roland Gjoza

Nuk e di a beson në Krisht e, nëse beson në Krisht, beson dhe te Viktor Hygoi, i cili ta dëgjon fjalën...

KATEGORITË