Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Leximi i poezisë “Mjeseve mundesh me ba sende me dritën” të Ledia Dushit

Mjeseve mundesh me ba sende me dritën me iu ruejt me ba sy e sy e sy për me...

Çfarë të bëjmë me Majakovskin

Nga Vittorio Strada Ç’të bëjmë me Vladimir Majakovskin? Me Majakovskin që për antonomazi është “poeti i revolucionit”? I...

Ismail Kadare: Është e drejtë e çdo autori të zgjedhë versionin që i dikton ndërgjegjja e tij

Sprova për Migjenin, e titulluar fillimisht “Uragani i ndërprerë”, u shkrua si parathënie e gjerë për botimin e veprës “Novelat e qytetit...

krahasime të përkthimeve të Kostandin Kavafit në gjuhën shqipe

Nga Aristotel Spiro Viti 1986 shënon edhe takimin e parë të Kostandin Kavafit me lexuesin shqiptar. Atëherë...

Profili prej shqipëruesi i Atë Benedikt Demës

Nga Evalda Paci Figura dhe emri i Atë Benedikt Demës O.F.M. lidhen pazgjidhshmërisht me kontribute që priren nga...

Tempujt letrarë të Ismail Kadaresë

I kandiduar me vite për çmimin Nobel në letërsi, shkrimtari shqiptar më i njohur dhe më i...

Zija Çela — Narrativa dhe grotesku te “Goja e Botës”

Nga Enton Bido Romani “Goja e Botës” (Toena, 2010) i prozatorit të njohur...

Ballkani i Luan Starovës

Nga Dr. Silvana Leka Seria e romaneve të shkrimtarit të mirënjohur Luan Starova po pasurohet përmes përkthimeve në...

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË