Kreu Letërsi

Letërsi

Poezi nga Pier Paolo Pasolini

Nga “Profeci” Aliu me Sy Kaltëroshë një nga të shumtët bij të bijëve do të zbresë prej Algjeri, nga...

“Agimi që lindi nga uji” tregim nga Gjergj Meta

Në dimër zakonisht uji i Drinit, që kalon nën urë të Baçallëkut, afër Kishës së Zojës së Shkodrës, vjen i turbullt, për t’u...

“Vrasja e një Elefanti” tregim nga Xhorxh Oruell

1. Në Moulmein në Birmaninë e Poshtme, unë urrehesha nga një pjesë e madhe e njerëzve- e vetmja kohë në jetën time që isha...

Dhimitër Shuteriqi: Humor me vetveten, “Pleqëri të kish…”

Pleqëri me halle. Prapë pleqëri të kish, të tjera të mos kish. E tepërmja të them që vdekje të kish e pleqëri të...

E përtejmja e qenies dhe e atjeshmja e poetit (Sprovë për një lexim pragmalinguistik të poezisë “Kur të jesh mërzitur shumë”) nga Tomorr...

Kur të jesh mërzitur shumëKëtu s’ do të jem, do jem larguar; Në tokë i tretur si të tjerët, Në kafenenë...

“Përshëndetja e nënës”, tregim nga Ljudmilla Petrushevskaja

Përktheu nga origjinali Aleksandër Koli Olegu, një djalosh i ri, kur i vdiq e ëma mbeti jetim. Mbeti...

Lirika nga Roland Gjoza

IA ÇMONTOVA TRUPIN ia çmontova tupin të shikoja ç’kishte ndryshe prej meje ajo rrinte dhe më kqyrte e habitur me dy sy...

Frano Kulli dhe kodi i tij

nga Xhahid Bushati Me një përvojë të pasur në fushën e gazetarisë, Frano Kulli e pasuron më tej  publicistikën shqiptare me...

Artikujt më të fundit

“Një mik i Kafkës”, tregim nga Isaac Bashevis Singer

Kisha dëgjuar për Kafkën shumë vite më parë se ta lexoja. Më kishte folur për të miku i tij, Zhak Kohn, një...

Imazhi i Kosovës në romanet e Kadaresë

Nga Prof. Dr. Isak Shema Objekt studimi i këtij punimi është trajtimi i temës së Kosovës në romanet...

Koha e Partisë dhe koha e parasë te “Metamorfoza e një kryeqyteti”

Nga Minella Aleksi Në qoftë se mbajmë parasysh që në një roman me temë midis reales dhe trillit...

Bajram Sefaj: Hisja ime e pikëllimit

(Kallëzohet, si anekdotë admiruese, me rastin e ikjes nga kjo botë,ndodhia nga një takim (i vetëm), me të ndjerin, Moikom Zeqo)

KATEGORITË