Kreu Letërsi

Letërsi

“Skaner në Athinë”, shënime nga Ismail Kadare

1 Jam ftuar në një takim ndërkombëtar shkrimtarësh në Athinë. Ftesa qëllon në kohë të favorshme. Shqipëria më 1984...

“Melankolia”, ku Konica zbuloi inteligjencën gjuhësore

Poezia e parë e Eqerem Çabejt Rastësisht, duke gërmuar në arkivin e periodikëve shqiptarë, atë të Bibliotekës Kombëtare në...

Ngarend pas ikjes

Cikël poetik nga Andreas Dushi Gjithë natën, Fëtyrën tënde e shoh vizatuar, Në pentagramin e pranverës time, Që si melodi largon vjeshtën, E...

“Tragjedia e ligjërimit” nga Eugène Ionesco

Gjer më 1948-ën Ionesco kishte shkruar disa ese, pak poezi dhe ndonjë artikull, ku spikatnin tashmë dukshëm përjetesat e absurdit. Mirëpo,...

Frederik Rreshpja – Intensat shkrimore dhe liriku i rrallë i letrave shqipe

Nga Behar Gjoka Paprania fizike e shkrimtarit është një ngasje e fortë për tu marrë, vetëmse me tekstet letrare....

Poezi nga Linditë Ahmeti

LULJA ALBA Kur heliosi e derdh me grusht gëzimin në qiellin e zymtë e mbi fshatrat e përgjumura e kur zana...

Mircea Eliade – “Miti dhe realiteti”

Vjen në shqip libri “Miti dhe realiteti” i shkrimtarit e filozofit rumun Mircea Eliade, përkthyer nga...

Pesë rrahjet e poetëve rusë – Esenin. Pasternak. Mandelshtam. Majakovski. Brodski.

Ishte bërë traditë, që mosmarrëveshjet poetët t’i zgjidhnin me duele, kurse rrahjet konsideroheshin prej tyre si diçka e ulët, vulgare....

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË