Kreu Letërsi

Letërsi

“Shpallja e parimeve” nga Jerzy Grotowski

Përkthyen Stefan Çapaliku dhe Denard Xhillari 1 Ritmi i jetës në qytetërimin modern karakterizohet nga çapitja, tensioni, ndjeshmëria...

Eric P. Hamp, indoeuropeist i shqetësuar për shqipen

Nga Rexhep Ismajli Në mëngjesin e hershëm, 18 shkurt 2019, nga profesor Victor Friedman nga Çikago morëm lajmin...

Pse duhet rilexuar “Rapsodi…” e Jeronim de Radës

Nga Mehmet Kraja Pa asnjë pretendim studimi, vetëm për kënaqësi artistike, këto ditë lexova për të tretën ose...

Poezia dhe lexuesi duhet të takohen disa herë për t’u njohur…

Nga Entela Tabaku Metodat dhe perspektivat e leximit të një poezie mund të jenë të ndryshme dhe secila...

“Vallja shqiptare” e Kadaresë – Gjuhë, muzikë, lëvizje… një magji e përkryer

Nga Dr. Riza Braholli Ky shkrim e ka zanafillën kohë më parë, gjatë një ore mësimi. E kisha...

Harry Martinson, jetimi të cilin e rriti poezia

Përgatiti dhe përktheu Shqiptar Oseku Harry Martinson (1904-1978) ishte princ i letërsisë suedeze. Ai qe poet, prozator e...

“Këndoj për ata që ikën…”

Nga Ledia Dushi Duket, për fat të keq, se nuk ka ende kurrgjë të re sa i përket...

Poezi nga Rita Petro

PËR ATË BURRË QË DI TË VDESË PËR NJË GRUA PËR ATË BURRË QË DI TË RROJË PËR NJË GRUA. DASHNORI KRISHT

Artikujt më të fundit

Dhoma më vete: Aty ku disa nga shkrimtaret më të mira krijuan art

Lauren Marino për hapësirat ku shkruan Virginia Woolf, Toni Morrison, Jane Austen, Maya Angelo, motrat Brontë dhe J.K. Rowling

A është “Ana Karenina” një histori dashurie?

Joshua RothmanThe New Yorker Përktheu nga anglishtja Engjëllushe Shqarri Para disa javësh, një të...

Edmond Cane: Çfarë po ndodh me arbërishten?

Përgjatë dekadave të fundit, dhe përgjatë edhe shqetësimeve në rritje për bjerrjen e arbërishtes në komunitetin italo-shqiptar në Itali, po artikulohet për...

Dy proza të shkurtra nga Franc Kafka

PARA LIGJIT Para ligjit  qëndron një portier. Te ky portier vjen një burrë nga rrethet dhe lutet për hyrje...

KATEGORITË