Kreu Letërsi Bibliotekë

Bibliotekë

“Intrigat” tregim nga A. P. Çehov

Zgjedhja e kryetarit të Shoqatës. Shqyrtimi i incidentit të 2 tetorit. Referat i anëtarit fiktiv dr. M. N. fon...

Margaret Atwood: Si e shkrova romanin “Rrëfenja e shërbëtores”

Disa libra i ndjekin pareshtur lexuesit. Të tjerë ndjekin pareshtur shkrimtarin. “Rrëfenja e shërbëtores” i ka bërë të dyja. Romani është ribotuar...

“Unë nuk jam si Franzi”, tregim nga Azem Deliu

Babai im nuk më ka pëlqyer kurrë. Në rininë time të hershme, siç e quaj unë pubertetin, të gjithë djemtë e klasës i kishin...

“Në ditën e parë të çlirimit”, nga Mynever Shuteriqi

Ishin ditët e fundit të muajit historik nëntor 1944, ditët e fundit të pushtimit mizor nazifashist të vendit tonë. Ne, në atë kasollen e...

Poezi nga Pier Paolo Pasolini

Nga “Profeci” Aliu me Sy Kaltëroshë një nga të shumtët bij të bijëve do të zbresë prej Algjeri, nga...

“Agimi që lindi nga uji” tregim nga Gjergj Meta

Në dimër zakonisht uji i Drinit, që kalon nën urë të Baçallëkut, afër Kishës së Zojës së Shkodrës, vjen i turbullt, për t’u...

“Vrasja e një Elefanti” tregim nga Xhorxh Oruell

1. Në Moulmein në Birmaninë e Poshtme, unë urrehesha nga një pjesë e madhe e njerëzve- e vetmja kohë në jetën time që isha...

Dhimitër Shuteriqi: Humor me vetveten, “Pleqëri të kish…”

Pleqëri me halle. Prapë pleqëri të kish, të tjera të mos kish. E tepërmja të them që vdekje të kish e pleqëri të...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË