ExLibris

About

435 POSTS

/

0 KOMENTE

Articles

Kosova i jep leksion Shqipërisë për libraritë

Nga Bujar Hudhri Një ndjenjë të paprovuar gëzimi mund të përjetosh nëse i viziton libraritë në Kosovë këto...

Ombra GVG sjell në shqip romanin “përtej” të Natsuo Kirino

Nga Anisa Trifoni NATSUO KIRINO lindi në vitin 1951 në Kanazawa. Ajo ishte një fëmijë shumë i gjallë...

Adrian Paci: Gjuha – një konstelacion shoqnor e kulturor me të cilin liria e artistit asht e detyrueme me i ba hesapet

Të vendosësh krijimet në kontekstin e sotëm, nga koha kur janë prezantuar apo janë publikuar për herë të parë, është si të kesh krijuar diçka të re, në një transformim të vazhdueshëm. Në këtë paradigmë artisti Adrian Paçi ndërtoi koleksionin e portreteve në retro, duke u prezantuar në një ekspozim të plotë, personal, më 20 shtator, në Galerinë Kombëtare të Arteve, të kuruar nga Adam Budak. Nga dinamikat e largimit dhe mërgimit, përmes një rituali të përkatësisë dhe identifikimit, deri te mekanika e vetëfuqizimit dhe emancipimit, nga pafajësia e fëmijërisë drejt inicimit shoqëror dhe deri në një zë të pjekur të një rezonance politike, vepra e Adrian Pacit (lindur më 1969, Shkodër) shpalos narracionin e zhvendosjes dhe humbjes.

Aurel Plasari: Refuzimi i “Shqipërisë turke” prej konsujve francezë

Vëllimi i ri i studiuesit Luan Rama Konsullatat franceze në Shqipërinë e Shekujve XVII-XVII është nga ato punime divulgative me vlera diturore që...

Fragment nga romani “Nën lëkurë” i Sindi Dobit

Java e tridhjetedy Mënyra sesi ajo flet më habit. Vazhdon të jetë e përhumbur, por në disa biseda flet...

“Me kokë e pa kokë”, ese nga Rexhep Ferri

1. Të lumtur e të dëshpëruar. Ku po shkojmë? Po thonë se e...

“Lexime europiane” në Paris – “Valsi i lumturisë” i Aliçkës nxitës për debatin mbi emigrimin

Cikli i konferencave “Lexime europiane” që organizohet në Shtëpinë e Europës në Paris, këtë herë pati të ftuar shkrimtarin shqiptar Ylljet Aliçka. Romani i tij “Valsi i lumturisë” ishte...

Han Kang mbi dhunën, bukurinë dhe (pa)mundësinë e pafajësisë

Bethanne Patrick bisedon me autoren e romanit "Vegjetariania", fituese e çmimit Man Booker Int. 2016 Si është të kesh...

Dom Gjergj Meta: “Çmendja” e Stefan Çapalikut në tri kohë

Triologjia, “Secili çmendet sipas mënyrë së vet”, e Stefan Çapalikut, e cila është në fakt një vepër vetme, e shkruar në tre...